FrågaKÖPRÄTTÖvrigt23/08/2018

Säljaren av bilen vägrar genomföra ägarbytet hos Transportstyrelsen

Hejsan!

Jag hade en bil till salu på blocket där jag blev kontaktad av en person som var intresserad av den. Han hade en bil själv som han vela byta mot min bil och betala en mellanskillnad då min hade ett högre värde. Vi möttes upp och han provkörde min bil och jag hans, vi kom överens och han betalade mellanskillnaden och skrev på köpeavtalet där det framgår att han köper min bil med sin i inbyte och betalar pengar emellan.

Nu vill den här personen inte posta in ägarbytet på sin bil till mig som ny ägare eller det som han fick till min bil där han skall bli ny ägare. Istället så hävdar han att det är fel på bilen och han tänker inte skicka in papperet av den anledningen. Jag står alltså med en bil jag inte kan bruka, och han har en bil som står i mitt namn.

Hjälp, vad ska jag göra? Jag har ingen bil att ta mig till arbetet med och jag pendlar till Stockholm ifrån (Gävle) och det går inte att få honom att genomföra ägarbytet.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag utgår från att ert köpeavtal är tillräckligt tydlig om vilka bilar som säljs/utbyts och mellan vilka personer bilarna utbyts. (Du får gärna kontrollera det med någon jurist).

Kan du bruka bilen som du fått i utbytet tidigare?

För att bli ägare till lösöre/lösa föremål, t ex en bil, behöver inte registrering av ägarbyte ske. För att du ska anses ha rätt till bilen i juridisk mening krävs att du har ett giltigt överlåtelseavtal och att du har fått bilen i din besittning. Det är endast dessa två villkor som ska vara uppfyllda. Det räcker alltså med att ett giltigt köpeavtal skrivits mellan er och att du fått den tilltänkta bilen i dina händer. Du verkat ha ett köpeavtal/utbytesavtal och bilen är i din besittning. Du har alltså rätt att använda bilen. (Att bilarna ni äger inte är skrivna i era namn är ett problem som behöver korrigeras, mer om detta under avsnitt "Vad du ska göra nu".)

Att den andra personen i avtalet inte utfört ägarbytet hos Transportstyrelsen ändrar inte den omständigheten att du blivit bilens ägare. Köpekontraktet är ett bevis på ditt ägande. Transportstyrelsens register fungerar i princip bara för att avgöra vem som ansvarar för bilen. Den som är registrerad som ägare i Transportstyrelsens register ansvarar nämligen för t ex parkeringsböter och skatter på bilen. På samma sätt som du äger din nyförvärvade bil, äger också den andra personen din sålda bil, även om du står som ägare till din sålda bil i Transportstyrelsens register. (Till skillnad från köp av hus behöver alltså inte särskild registrering ske vid köp av bil. För att bli äkta ägare till ett hus måste en registrering av ny ägare ske. Det krävs inte vid köp av en bil.)

Slutsats på denna fråga: Om köpeavtalet/utbytesavtalet är giltigt är du alltså äkta ägare till din nyförvärvade bil. Du kan fortfarande bruka den bilen du köpt. Så länge avtalet mellan er gäller, kan inte han sälja din nyförvärvade bil till någon annan, eftersom du är "sakrättsligt" (dvs. saken är din) skyddad mot andra köpare av din nyförvärvade bil. Problemet är att du som sagt får svårt att sälja bilen i framtiden när den fortfarande står registrerad på någon annans namn. Han kan inte ta tillbaka hans tidigare bil utan att ni först kommit överens om detta, formulerat ett nytt avtal och upphävt det första. Du kan inte heller ta tillbaka din bil utan att ni bestämt så i ett nytt avtal.


Hur inverkar felet i din sålda bil på ert avtal?

Jag förutsätter att du och den andra parten är privatpersoner. Det är köplagen som gäller mellan er. (Du får beakta att du och din motpart kan alltid själv bestämma hur ni vill göra med bilarna och om avtalet ska återgå. Köplagens regler tillämpas bara om ni inte är överens om vad som ska hända härnäst. Ni får alltid avtala om något annat än vad köplagen anger.) Du är som sagt ägare till din nyförvärvade bil och har rätt att bestämma vad som ska hända med din egendom. Det som nämns nedan i detta avsnitt gäller bara om du inte vill att avtalet ska återgå, alltså om du inte vill att bilarna ska återlämnas tillbaka till tidigare ägare.

Den andra personen hävdar att det finns ett fel i den bil du sålt. Han har alltså åberopat ett fel och vill förmodligen göra gällande någon av de påföljdsåtgärder som finns i köplagen (se 30 § köplagen). Ångerrätt (att allting återgår till det vanliga utan någon anledning) är inte någon av de påföljdsåtgärderna som kan göras gällande av motparten, det går bara att ångra ett köp om ni båda är överens om detta. De påföljdsåtgärder som köparen får göra gällande är: prisavdrag, hävning av köpet, kräva skadestånd mm. (30 § köplagen). Det måste finnas ett fel i bilen för att någon av påföljderna i 30 § ska kunna bli gällande. Den andra parten kan inte åberopa alla sorters fel, utan det måste röra sig om ett fel som går att koppla till perioden innan köpet. Han som köpte din bil måste bevisa att det funnits ett fel i bilen innan köpet. Han får inte klaga på fel som gått att upptäcka under er provkörning.

Du nämner inte vilket fel det rör sig om i bilen och om det är ett fel som kan ha funnits där innan köpet. Men ett fel som avses i köplagens mening kan exempelvis föreligga om någon av dessa villkor är uppfyllt:

- något i bilen stämmer inte överens med någon beskrivning som du angett när ni ingått avtalet, eller

- att du som säljare kan antas ha känt till att viss skada i bilen funnits innan köpet men du inte informerat om skadan för köparen, eller

- bilen annars är i väsentligt sämre skick än köparen kan antas ha förväntat sig vid köpet. (se mer i 17 §, 18 § och 19 §)

Felet i bilen avgör frågan om de påföljderna som finns i köplagens 30 § kan göras gällande av din motpart. Finns det ett sådant fel som krävs enligt köplagen kan påföljderna göras gällande mot dig. Du får nu själv bedöma om det föreligger ett sådant fel. Du kan också vända dig till en konsumentvägledare i din kommun, eller till en annan juridisk rådgivare, t ex till oss på Lawline, om du vill få en uppfattning om det finns ett sådant fel eller inte och vilka chanser du skulle ha i en eventuell rättegång (bara om saken skulle gå till domstol, dvs. att du och din motpart inte kommer överens om felets ursprung).

Vissa av påföljderna, främst när det rör sig om hävning (39 §), kan bara göras gällande om det har varit av väsentlig betydelse att ett sådant fel inte funnits i bilen. Man brukar utgå från den enskilde köparens förutsättningar innan avtalet. Det är av väsentlig betydelse för köparen att köparen inte berövas den huvudsakliga nyttan av vad köparen hade att vänta sig av avtalet, i detta fall att köparen kunnat använda bilen. Om felet t ex går att rätta till kan det i vissa fall antas att väsentlighetskravet inte är uppfyllt. Du får som sagt fråga en juridisk rådgivare om det fel som föreligger i ditt fall är alls ett sådant fel som avses i köplagen.

Slutsats på denna fråga: Felet i bilen avgör frågan om den andra motparten kan alls åberopa någon av de påföljderna som finns i köplagen. Felets art och ursprung avgör vilken av påföljderna som kan göras gällande. Har ni olika åsikter om felet, kan frågan avgöras i domstol om ni inte kommer överens. Det är den andra parten som måste väcka talan i domstol om att ett fel i hans nyförvärvade bil föreligger.

Är ni dock överens om att ni ska överlämna tillbaka bilarna som de är, och du inte har något emot att få tillbaka en bil som kanske har ett fel, kan ni göra så. Om någon av er inte vill återgå till det vanliga utgår ni i så fall från köplagens regler och försöker fastställa om ett fel i köplagens mening föreligger; ni gör detta själva eller genom domstol.

Vad du ska göra nu

Ni är fria att bestämma att ert tidigare avtal ska återgå. Om avtalet ska återgå måste båda av er återlämna tillbaka bilarna och du får återlämna den extra ersättning du fått för din bil. Ni borde skriva ett nytt avtal i så fall.

Om du inte vill att avtalet ska återgå, kan du fortfarande pröva att skicka in ägarbytespapperet med en kopia av ert köpekontrakt till Transportstyrelsen. Du bör i så fall först fråga Transportstyrelsen om detta kan gå i ditt fall. De kommer i så fall kontakta ägaren av bilen du köpt. Kommer han inte svara, registreras bilen på dig. Kommer han neka ägarbytet, har du inget annat val än att gå till domstol. Om Transportstyrelsen inte kan registrera ägarbytet stämmer du (du väcker alltså talan i domstol) säljaren av din nyförvärvade bil i domstol och kräver att säljaren av din nyförvärvade bil uppfyller sin del av avtalet. Du borde i så fall kräva att han skickar in ägarbytespapprena till Transportstyrelsen. Ägarbytet hos Länsstyrelsen måste ske om du i framtiden ska kunna sälja denna bil på ett korrekt sätt.

Om någon av er inte vill att avtalet ska återgå, och ni inte kan komma överens om vad som ska hända nu avseende felet i din sålda bil, kommer ni behöva vända er till en domstol. Eftersom din nyförvärvade bil och din sålda bil utgör en del av ert utbytesavtal, kommer den andra parten förmodligen också "genstämma" dig i samma mål/rättegång som du kanske hunnit väcka först. Han väcker då sin mottalan om att han upptäckt ett fel i den bil du sålt och att han gör någon av de påföljderna som finns i köplagen gällande. Den av er som väcker talan först vänder sig till tingsrätten på den ort där motparten finns (10 kap. 1 § rättegångsbalken) eller vid den tingsrätt som ni båda bestämt. Under rättegångsprocessen behöver du bevisa att ni har ett giltigt avtal. Det är han som måste bevisa att det felet i din sålda bil uppfyller de villkor som krävs i köplagen för att påföljderna i 30 § ska kunna göras gällande mot dig.

Innan ni själv avgjort era frågor, eller frågorna avgjorts i domstol, kan du använda din nyförvärvade bil som vanligt eftersom avtalet är bindande. (Du kommer i detta fall bli tvungen att betala skatten och kanske trafikförsäkringen på den bil som står i ditt namn under tiden ni är oense, om du såklart inte skickar in ägarbyte på din gamla bil. Den andra personen ska betala de offentliga förpliktelserna (skatt mm) för den bil som står i hans namn.)

(Det är bra att du också beaktar att den andra personen har en bil i ditt namn. Du får prata med polisen om man kan eller alls bör stöldanmäla en bil som du överlämnat frivilligt vid ett köp. Jag är något osäker på hur polisen brukar göra. Samma sak gäller också den andra personen och hans bil som finns hos dig.)


Annat

Om domstolen anser att det funnits ett fel, kan det hända att du förutom att du får fullgöra den påföljd domstolen bestämmer, i så fall också måste betala visst skadestånd till den andra personen om din sålda bil inte gått att använda under viss tid. Du får möjligen också ta vissa rättegångskostnader som uppstått för motparten. Men om du däremot vinner målet, kan den andra parten komma att stå för vissa av dina rättegångskostnader.

Du kan alltid kontrollera om någon av dina försäkringar, t ex bilens försäkring, kan användas för att täcka kostnader som uppstår i domstolen.

Jag rekommenderar igen att du kontaktar en Konsumentvägledare, eller en juridisk rådgivare för att se över din situation och få råd om hur du ska gå tillväga. Du är varmt välkommen att vända dig till oss på Lawline igen; vi på Lawline kan gärna hjälpa dig med rättegångsprocessen.


Hoppas att du fått svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo