FrågaKÖPRÄTTÖvrigt26/03/2018

Saker kvarlämnade i olovligt lång tid - rätt att kasta eller sälja dem?

Hej.

Jag och min sambo har köpt en gård med en loge där säljaren lämnat en hel del saker.

Enligt mäklarens köpekontrakt har säljaren 10 dagar på sig att hämta sakerna efter skriftlig uppmaning om detta innan sakerna tillfaller vår ägo. Vi har för 3-4 v sedan uppmanat skriftligt om detta och även påmint säljaren via sms men utan återkoppling.

Tidigare har säljaren återkopplat med "kommer till helgen" vid uppmaning utan hot om dessa 10 dagar utan att ha dykt upp.

Jag blev varnad att säljaren trots köpekontraktet kan anmäla mig för egenmäktigt förfarande om jag börjar sälja av/slänga sakerna trots att köpekontraktet säger annat.

Vad gäller egentligen i denna situationen?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom det står i köpekontraktet att äganderätten till sakerna går över på dig om de inte hämtas inom bestämd tid och denna tid gått ut så har förmodligen äganderätten gått över på dig. Du får göra vad du vill med dina egna saker, kasta dem, sälja dem - vad du vill.

Är det så att villkoret inte är tillräckligt precist så kan det bli fråga om egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § BrB), men också olovligt förfogande (10 kap. 4 § BrB) och om ni kastar sakerna så kan det definitivt bli tal om skadegörelse då de förmodligen går sönder (12 kap. 1 § BrB). Dessa brott kräver alltså att äganderätten inte gått över enligt kontraktet - något som är omöjligt att bestämma utan att se närmare på klausulen.

Om det är så att äganderätten inte har gått över så kan du ansöka om vanlig handräckning hos kronofogden för att få dem att hämta sina saker. Ansöker gör man enkelt med en blankett som du kan ladda ner från kronofogdens hemsida. Var då tydlig med vilka saker det gäller. Ansökan kostar en slant, men du kan begära ersättning för den kostnaden i din ansökan.När kronofogden får in en ansökan om vanlig handräckning skickar de ett brev till de som äger föremålen, och förelägger dem att hämta sakerna. Förhoppningsvis kan detta få dem att förstå att du menar allvar. Om ägarna inte hör av sig till kronofogden eller hämtar sina saker självmant så kommer kronofogden att meddela ett utslag. I utslaget kommer det stå att du har rätt och att de tidigare ägarna måste hämta sina saker. Om du vill kan du även få hjälp av kronofogden med att verkställa beslutet om hämtning av sakerna. Skulle ägarna höra av sig till kronofogden och invända mot ditt krav så kommer du att underrättas om det och då får du välja om du vill ta det vidare till domstol. Läs mer på kronofogdens hemsida där du även hittar blanketten för ansökan.

Jag hoppas att du fått svar på dina funderingar, och har du några ytterligare frågor så är du välkommen att höra av dig till oss igen!

Med vänliga hälsningar,

Josefin TjernellRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo