Resa från Sverige med permanent uppehållstillståndskort

2019-12-27 i Migrationsrätt
FRÅGA
Jag kommer från Kosovo och jag har permanent uppehållstillstånd från 2017 och jag vill resa till Thailand med min man och min son båda de har svensk pass men bara jag permanent uppehållstillstånd, kan jag åka med de eller behöver visum?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När du har permanent uppehållstillstånd kan du resa in och ut ur landet, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Du kan vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillståndskort.

Gällande din fråga om visum måste du kolla upp vilka regler som gäller för inresa till Thailand. Eftersom du måste ha ett giltigt pass och uppehållstillståndskort när du reser från Sverige så måste ditt giltiga pass vara giltigt för inresa till Thailand. Hade du haft ett svenskt pass hade du inte behövt visum (så kallat Visa Exemption, gäller under 30 dagar). Har du ett pass från ett land som är listat i denna lista: https://www.thaiembassy.com/thailand/changes-visa-exempt.php, behövs inte visum. Har du däremot ett pass från ett land som inte står med i listan behöver du visum.

I den första länken nedan under "För mer information om inresa och visum till Thailand…" kan du läsa om vad som gäller för personer bosatta i Sverige med uppehållstillståndskort, det vill säga utan svenskt pass. Läs "Holder of non-Swedish passport or Traveling Documents".

För mer information om uppehållstillståndskort och in- och utresa från Sverige:
https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Lamna-Sverige/Resa-fran-Sverige-med-uppehallstillstand.html

För mer information om inresa och visum till Thailand:
http://thaiembassy.se/en/visa/general-information/
https://www.thaiembassy.com/thailand/changes-visa-exempt.php

Vänligen,

Egzon Kalludra
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1006)
2020-04-04 Hur lång tid kan det ta tills att jag får svenskt medborgarskap?
2020-03-31 Giftermål med person som väntar på uppehållstillstånd
2020-03-31 Vilken ålder styr asylprocessen?
2020-03-31 Hur kan man bli svensk medborgare?

Alla besvarade frågor (78742)