Rekordsnabb påminnelseavgift

2017-10-14 i Fordringar
FRÅGA
Hur fungerar det med lagstiftning kring fakturor. I synnerhet inom bostadsrättsföreningar? Kan bostadsrättsföreningen ordförande kräva att månadsavgiften ska betalas innan löning? Samt att han dagen efter skickar en påminnelseavgift?Mvh
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Lagen om ersättning för inkassokostnader m.m. hittar du här.

Medlem i en bostadsrättsförening är skyldig att betala en påminnelseavgift om en skuld förfallit till betalning och föreningen skickat ut en skriftlig påminnelse till medlemmen om skulden (2 §). Däremot gäller ersättningen enligt 2 § endast för kostnader som varit skäligen påkallade för att ta till vara föreningens rätt (4 §). Det kan argumenteras för att det är oskäligt att skicka ut en betalningspåminnelse före löning, såvida löning inte utbetalats in på nästkommande månad. Det är oskäligt att kräva ersättning för betalningspåminnelse som skickats ut en dag efter fakturan förfallit till betalning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95697)