Regressrätt mot besiktningsman efter dolt fel

2017-08-25 i Köplagen
FRÅGA
Hej har nyss sålt en husvagn där köparen bokade en fukt besiktning på ett företag,jag åkte dit och det visade sej att det var lite fukt i vagnen besiktnings mannen berättade för mej hur man skulle gå till väga vilket jag framförde till köparen ,och det accepterade köparen. Men efter ca 2 veckor hörde köparen av sej till mej om att det var mycket mer fukt än vad besiktnings mannen skrivit i protokollet, vad har jag för skyldigheter han pratar om ett återköp, är jag skyldig till det efter att jag gjort allt han begärt ,han bokade tid på ett företag han valde och jag åkte dit och fick den besiktad vi delade på kostnaden.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Mellan dig och köparen gäller köplagen eftersom ni båda är privatpersoner. Husvagnen får inte avvika från vad som avtalats, vad som anses ha avtalats eller vad köparen rimligen kunnat förutsätta (17 §). Om det stämmer att det är mer fukt i husvagnen än besiktningsmannen sett kan köparen ha rätt till hävning om fuktskadan är betydelsefull för honom (39 §). Han har uppfyllt sin undersökningsplikt både innan (20 §) och efter (31 §) köpet och det verkar även som han reklamerat felet inom rimlig tid (32 §).

Mellan dig och besiktningsmannen är förhållandet annorlunda. Om du blir skyldig att gå med på hävning av köpet, vilket är troligt, kan du ha regressrätt gentemot besiktningsmannen pga dåligt utförd besiktning. Detta är en allmän rättsprincip som används av domstolarna som innebär att du kräver besiktningsmannen på betalning för det du fått återbetala dig köparen. Om han inte går med på hela beloppet kan ni förlikas om hälften var eller liknande.

Skulle han vägra eller har du inte fått det belopp du vill, så kan du gå till tingsrätten med en stämningsansökan. Behöver du hjälp med stämningsansökan eller något annat råder jag dig att ta kontakt med oss på info@lawline.se där vi kan hjälpa dig vidare i detta ärende. Alternativt kontakta oss på telefon: 08-533 300 04, öppettider: mån-ons kl. 10.00−16.00.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att använda Lawline nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1395)
2021-07-31 Hur gör man när en vara inte stämmer överens med avtalet?
2021-07-31 Kan köpare åberopa fel när de inte undersökte bilen och den såldes i befintligt skick?
2021-07-31 Fel i vara efter köp, men inte pga. säljaren
2021-07-31 Köplagen - köpt fejkad vara

Alla besvarade frågor (94568)