FrågaFAMILJERÄTTAdoption29/06/2018

Regler om adoption

Hej där, jag är gift med en kvinna från Filippinerna. Min fråga är kan vi adoptera en släktings barn till min fru? Barnet är bosatt i Filippinerna och är bara 2 månader gammal.

Om det går, i så fall hur går man tillväga?

Med vänliga hälsningar

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Adoption

För att kunna adoptera ett barn ska man ha fyllt 25 år och den övre gränsen brukar vara runt 40 år, 4 Kap 1 § Föräldrabalken. Endast makar kan gemensamt adoptera ett barn, 3 Kap 4 § Föräldrabalken. Makar kan inte enskilt adoptera ett barn, detta måste ske gemensamt, 4 Kap 3 § Föräldrabalken. Vidare är det socialstyrelsen i er hemkommun som beslutar om adoption är lämpligt eller ej, 4 Kap 6 § Föräldrabalken. Tillstånd får endast ges om adoptionen är till fördel för barnet samt att sökanden vill uppfostra barnet eller det annars med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden och barnet finns särskild anledning till adoptionen, 4 Kap 6 § Föräldrabalken

Hur går man tillväga?

Om man vill adoptera ett barn ska man anmäla sig till en eller flera adoptionsorganisationer. När de sökande har en medgivandeutredning och ett medgivande skickas ansökningarna till andra länder.

Det finns möjlighet att sköta en adoption själv, utan en adoptionsförmedling. En anledning till att man vill sköta en adoption själv kan vara om adoptionen gäller ett barn i släkten. Om Mfof, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd godkänner får sökanden sköta adoptionen själva. Om Mfof nekar ansökan har man som sökande rätt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Mitt råd

Mitt tips är att ni tar kontakt med Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. Antingen gör ni en ansökan om egen adoption eller så anmäler ni er till olika adoptionsorganisationer, exempelvis Adoptionscentrum.

Hoppas ni fick svar på er fråga och lycka till!

Med vänliga hälsningar

Azra DelkicRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Adoption? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000