Rättigheter vid tvesala
Hej!
Angående muntliga avtal så har jag råkat ut för en situation som jag vill ha hjälp att reda ut vad som gäller.
Jag har hittat en båtmotor på annons i en annan del av landet och kommit överens om priset och dessutom betalat 25% av summan och resten ska betalas när jag ska hämta den ( motorn sitter nu i ägarens båt och ska monteras ut kommande helg.
I helgen hör säljaren av sig och säger att det kommit en ny person som betalat mer så därför sålde han motorn till den "nya" kunden.
Han swishade tillbaka de 25 % jag betalat och tycker det var bra så.
Jag hävdar att vi har ett avtal ( vilket styrks av att jag satt in 25 % på säljarens konto )
// Båt utan Motor
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänt dig till oss på Lawline med din fråga!
Absolut är det så att du och säljaren har haft ett avtal sinsemellan där ni kommit överens om att du ska köpa motorn samt till vilket pris. Frågan är sedan vad du har rätt till i den situationen som uppstått.
Har ni ett giltigt avtal?
I Sverige råder en långtgående avtalsfrihet vilket dels innebär att både muntliga och skriftliga avtal är bindande. Även om du och säljaren muntligt kommit överens om att du ska köpa motorn, betala handpenning och bestämt vilken dag du skulle hämta den har ni ett giltigt avtal. Detta avtal styrks av att du har betalt in en handpenning på 25 %, precis som du också påstår. Jag gör alltså en bedömning att ni absolut har slutit ett giltigt avtal. Har ni någon typ av skriftlig kommunikation gällande köpet så är det alltid bra, då det kan användas som ytterligare grund. Skriftliga avtal är alltid att föredra då muntliga avtal är väldigt svåra att bevisa, men din överföring av pengar bör räcka som grund för att visa på att ett avtal föreligger.
Vad har du rätt till?
Det som har hänt är att motorn har sålts till två personer. Händelsen utgör en dubbelöverlåtelse, även kallat tvesala. Tvesala är något som regleras i Handelsbalken (HB). Köplagen samt Godtrosförvärvslagen är även användbara i din situation.
Huvudregeln vid tvesala är att den köparen som först har slutit ett bindande avtal med säljaren får rätt till objektet. Detta enligt 1 kap 5 § HB.
Utifrån din fråga kan jag inte med exakthet avgöra vem av dig eller den andra köparen som först avtalat om att köpa motorn. Men av situationen att döma vore det orimligt om säljaren bad om och tog emot din handpenning om han redan slutit avtal med den andra köparen. Dock, om den andra köparen har muntligt avtalat med säljaren om att köpa motorn innan du slöt avtal med säljaren så är det den andra köparen som har rätt att få motorn.
Jag kommer fortsättningsvis i mitt svar utgå ifrån att det är du som har slutit avtal först med säljaren.
Även om du skulle vara den första som slöt avtal med säljaren är det inte helt säkert att du har rätt att få båtmotorn. Detta då det finns ett undantag till huvudregeln som jag nämnde ovan som anger att köparen som först slutit avtal har rätt till saken. Som undantag till huvudregeln gäller att den köpare som fått saken i sin besittning, och var i god tro om att säljaren fick sälja saken, har rätt att behålla saken. En köpare som alltså både fått saken och varit i god tro om att säljaren fick köpa saken anses ha gjort ett s.k. godtrosförvärv.
I din situation innebär detta att om den andra köparen har hämtat motorn från säljaren och inte visste om att säljaren redan sålt motorn till dig har den andra köparen rätt att behålla motorn. Trots detta kan du inom 6 månader, från det att du fick reda på att den andra köparen hämtat motorn, tvinga den andra köparen att överlämna motorn till dig mot lösen. Detta enligt 5 § Godtrosförvärvslagen. Skulle det inlösen som köparen kräver vara högre än det pris som du skulle ha betalt för motorn till säljaren, har du rätt att kräva mellanskillnaden av säljaren.
Sammanfattningsvis har du rätt att köpa bilen om du slöt köpeavtal först med säljaren så länge den andra köparen inte hämtat ut motorn från säljaren och om den andra köparen inte visste om ditt avtal med säljaren. Har den andra köparen redan hämtat ut motorn har du rätt att få motorn mot inlösen. Om den andra köparen däremot slöt avtal med säljaren innan dig har du inte rätt att köpa ut motorn, däremot har du i en sådan situation rätt till skadestånd från säljaren.
Dina möjligheter att få skadestånd
Dina möjligheter att få skadestånd från säljaren beror på om du var den första som slöt avtal med säljaren eller inte, samt om den andra köparen har hämtat motorn redan eller inte. Jag kommer nedan att redogöra för båda alternativa situationer.
Alternativ 1: Om du slöt köpeavtal först och den andra köparen har gjort ett s.k. godtrosförvärv
Om det är så att den andra köparen har gjort ett godtrosförvärv, anses det föreligga ett s.k. rättsligt fel avseende det avtal om motorn som du har ingått med säljaren. Detta enligt 41 § Köplagen. Rättsligt fel föreligger bland annat när en tredje man har äganderätt till den vara som man har avtalat om att köpa – precis som i ditt fall då köparen har genom godtrosförvärvet äganderätt till motorn som du skulle haft rätt att köpa.
Eftersom det rättsliga felet gör att du inte kommer att kunna köpa bilen av säljaren, har rätt att häva köpet. Förutom att häva köpet har du rätt att kräva skadestånd för de kostnader du ådragit dig till följd av att du inte kommer kunna slutföra köpet av motorn.
Om du trots ovan fortfarande vill ha motorn har du som sagt rätt att få den genom att betala lösen till den andra köparen. Vill du detta har du rätt att kräva mellanskillnaden mellan inlösenkostnaden som köparen kräver och priset som du skulle betalt för motorn från säljaren. Denna mellanskillnaden blir som ett slags skadestånd från säljaren till dig. Skadeståndet kommer förutom mellanskillnaden då också att omfatta kostnader som du har haft för att kunna lösa ut motorn från den andra köparen.
Alternativ 2: Om du slöt köpeavtal först och den andra köparen INTE har gjort ett s.k. godtrosförvärv
Om du slöt avtal med säljaren före den andra köparen och om den andra köparen inte har hämtat ut motorn är det du som har rätt att köpa motorn samt så har du rätt till skadestånd. Skadeståndet har du rätt till eftersom säljaren inte hållit motorn tillgänglig för dig vid överenskommen tid. Säljaren är alltså i dröjsmål med att överlämna motorn. Har du ådragit dig kostnader för att motorn inte kunde hämtas och betalas då ni bestämt, har du rätt till ersättning av säljaren för detta.
Skulle du inte längre vilja köpa bilen utan endast kräva skadestånd kan du även häva köpeavtalet.
Om du slöt avtal sist med säljaren
Om du slöt avtal sist med säljare , alltså efter den andra köparen, har du rätt att kräva skadestånd från säljaren. Däremot har du i så fall inte rätt att göra anspråk på motorn. Skadeståndet ska då avse eventuella kostnader som du ådragit dig på grund av att han lovat dig motorn men inte kunnat leverera den.
Rekommendation över hur du kan gå vidare
Sammanfattningsvis utifrån ovanstående har du rätt till skadestånd av säljaren pga dennes agerande.
Min rekommendation är att kontakta säljaren med anspråk på skadestånd. Du kan presentera mina redovisade grunder för ditt anspråk. Det bästa är om du och säljaren kan komma överens om en rimlig skadeståndssumma som ni båda känner er nöjda med. För att veta vilka av de redovisade rättsliga grunderna som är aktuella i ditt fall, bör du höra med säljaren om vem av dig och den andra köparen som säljaren ingick ett köpeavtal med först.
Skulle säljaren vägra att ge dig ersättning, har du möjlighet att vända dig till Kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande gentemot säljaren.
Hoppas du har fått svar på din fråga! Är det någon bit som du inte förstår i mitt svar är du varmt välkommen att kontakta mig på cornelia.najafi@lawline.se.
Lycka till med ditt ärende.
Mvh,