FrågaKÖPRÄTTKöplagen17/08/2017

Rätt till ersättning för gammalt golv under nyrenoverat badrum?

Hej, vi köpte en nyrenoverad lägenhet i juni. Nu upptäckte vi att i badrummet finns det ett gammalt linoleum golv under det nya kakel golvet och under de ny kakel finns det gamla kakel. Har vi rätt till nånting? Vi är rädda att det finns mögel på golvet och på väggarna. Har vi rätt att be de gamla ägarna att betala för en ny renovering?

Lawline svarar

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline!

Fel på lägenheten

Köp av bostadsrätt regler i köplagen. Om lägenheten i något avseende skiljer sig från vad ni har anledning att förvänta er med tanke på avtalet så räknas detta som ett fel (17 § tredje stycket). När man avtalar om köp av en lägenhet med nyrenoverat badrum så skulle jag definitivt säga att ett undre lager av gamla golv avviker från som kan förvänta sig. Det är till hjälp om ni kan få ett uttalande av någon i branschen som styrker att detta är ett fel i renoveringen.

Påföljder

Om ni kan visa att det är ett fel så kan ni kräva att de avhjälper det genom att betala för en ny renovering (34 §). Om de inte gör det så har ni rätt till prisavdrag (37 §). Då ska ni få mellanskillnaden av priset ni betalade för lägenheten och det pris ni hade betalat om ni visste hur badrummet var (38 §).

För att ni ska ha rätt att få felet avhjälpt så krävs det att ni reklamerar i tid, dvs skriver till säljaren om att ni uppmärksammat felet, och att felet inte ligger under eran undersökningsplikt (32 §). Detta bör inte vara några problem för er. Undersökningsplikten gäller nämligen bara sådant som man kan se, höra och lukta. Man behöver aldrig lyfta på plattor etc.

Slutsats

Ni har köpt en felaktig lägenhet och har rätt att få felet åtgärdat på säljarens bekostnad. Så snart som möjligt bör ni skriva ett email till säljaren om detta och kräva avhjälpande. Det kan vara bra att påminna säljaren att de kan få ersättning av de som gjorde renoveringen för att denna varit felaktig enligt konsumenttjänstlagen. På så vis lär de bli mer samarbetsvilliga gentemot er.

Om säljaren vägrar åtgärda felet så kan ni lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Mer info om detta finns här. Om det kommer till detta så rekommenderar jag att ni söker hjälp hos vår juristbyrå. Mer info om detta här. Dessa kostnader betalas av säljaren om de förlorar i rätten.

Hoppas det besvarar er fråga. Tveka inte att höra av er till Lawline igen nästa gång ni har juridiska frågor! Prova gärna vår expressrådgivning nästa gång för extra snabbt svar!

Vänliga hälsningar,

Samuel KarlssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo