Rätt till arv som särkullbarn

2016-06-20 i Särkullbarn
FRÅGA
Min dotters får gick bort 19 januari i år. Han har knappt hört av sig till henne trots att vi hade ett sjuårigt förhållande . Betalade underhåll av o till sista året på gymnasiet betalade han inget o jag orkade inte ta striden. Nu har hon fått en kopia av testamentet från en advokatbyrå i ystad vilket är författat så ingen av oss förstår innehållet. Hon är ensam med två barn kunde inte närvara på bouppteckningen på grund av sin familjesituation. Hon har inte fått någon redovisning från advokatbyrån bara testamentet. Som jag kan anta försöker man att dribbla bort hennes eventuella arv för det är ingen fattigdom i familjen. Har hon inte rätt om det finns särkullbarn att ärva i första hand.Undrar hennes mamma carina Johansson dottern bor i Sala om
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Som du säger har särkullbarn rätt att få ut sitt arv direkt från föräldern enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken. Som bröstarvinge har din dotter rätt till sin laglott oavsett om testamentet inte har delgett henne något. Det är stadgat i 2 kap. 2 § 2st och 7 kap. 1 §. Hon kan begära jämkning av testamentet för att få ut sin laglott enligt 7 kap. 3 §, det ska ske inom sex månader efter delgivningen.

Som dödsbodelägare har din dotter rätt att klandra bouppteckningen till tingsrätten inom 4 veckor om hon inte anser att den är gjord på rätt sätt. Hon kan också vända sig till den som förrättade bouppteckningen och meddela att hon anser den var felaktig. Som dödsbodelägare skulle hon även bli kallad till bouppteckningsförättelsen.

Hon har absolut rätt att få ut sin laglott och inte bli bortlurad. Jag rekommenderar er även att gå igenom testamentet med en jurist om det är obegripligt för er.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Greta Apelman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1115)
2020-11-30 Arv mellan syskon och halvsyskon
2020-11-29 Särkullbarns rättigheter utomlands
2020-11-23 Efterlevande maken och den avlidne makens särkullbarn
2020-11-23 Kan jag kräva att få mitt arv om ett år om jag avstår från det nu, till förmån för min fars änka?

Alla besvarade frågor (86839)