Rätt till arv

2017-06-30 i Särkullbarn
FRÅGA
Min make har avlidit och han hade 3 barn i tidigare äktenskap. Vi hade 3 också gemensamma barn. Särkullebarnen vill ha ut sin arvslott. Det jag undrar är om det jag har på mina egna konton verkligen ska räknas med i de tillgångar som särkullebarnen ärver? De har ju ingen arvsrätt efter mig de är ärver ju sin mamma. Som jag ser det så drabbar det ju våra gemensamma barn i så fall.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till LawLine med din fråga!

Som grundregel ska en bodelning göras då äktenskapet upplöses enligt 9:1 ÄktB. I bodelningen ingår allt som är giftorättsgods, se 10:1 ÄktB. Giftorättsgods är den egendom i boet som du och din make ägt tillsammans. Vad som är giftorättsgods beror på om det finns något äktenskapsförord eller om du exempelvis har erhållit en gåva där det av gåvogivaren specificerats att det ska anses som enskild egendom. Vad som är giftorättsgods radas upp i 7:1och 7:2 ÄktB. Om de medel som finns på ditt konto är giftorättsgods kommer det delas upp i bodelningen. Regler om bodelning finns i Äktenskapsbalkens 9e kapitel, men grundregeln är att skulder avräknas från giftorättsgodset och sedan delas giftorättsgodset lika makar emellan. Den del som tillfaller din make av giftorättsgodset vid bodelningen blir även hans egendom vilket innebär att det kan ärvas.

Alltså kan särkullsbarnen indirekt ärva det som finns på dina konton OM det som finns på ditt konto är giftorättsgods. Du kan dock begära jämkning av bodelningen enligt 12:2 ÄB. Denna jämkning innebär att var make får behålla sitt eget giftorättsgods, dock vill jag tydliggöra att denna jämkning endast blir gynnsam för din del om dina tillgångar överstiger din makes.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Hälsningar,

Josefine Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?