Rätt att ta tillbaka gåva inför bouppteckning?

FRÅGA
Jag fick ett halssmycke i studentpresent av min morfar som tillhörde min mormor. Båda har gått bort och nu ska en bouppteckning göras. Då vill en släkting att mitt halssmycke ska vara med där så att alla kan få ta del av den, kan hon begära detta? Eller har jag rätt att behålla den?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som att din mormor var död vid tillfället då din morfar gav dig halssmycket. Jag utgår även ifrån att de var gifta vid dödsfallet och att din mormor inte hade testamenterat bort halssmycket till någon annan.

Vid händelse av ett dödsfall och man har ingått äktenskap ärver den andra maken i huvudregel den döde makens egendom med fri förfoganderätt. Detta innebär att man får göra i princip vad man vill med egendomen, utom att testamentera bort den. Din morfar hade alltså rätt att ge bort halssmycket till dig i studentpresent.

Jag förmodar även att du inte var bröstarvinge till din morfar när han dog. Isåfall skulle gåvan ha kunnat räknas som ett förskott på arv, om inget annat var föreskrivet eller som man med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett (se här). Men som sagt, detta gäller endast som bröstarvinge och utifrån din fråga antar jag att så inte är fallet.

Hoppas att du fick hjälp av detta svar!

Med vänlig hälsning,

Sara Welin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (982)
2020-08-06 Särkullbarn tar egendom från dödsboet, är detta straffbelagt?
2020-08-06 Skatteskuld för avslutat dödsbo?
2020-07-29 Hindra delägare från att rota i dödsbo?
2020-07-22 Glömt att ta upp ett lokalhyreskontrakt i bouppteckningen

Alla besvarade frågor (82662)