Räknas bostaden som samboegendom och ska värdet då fördelas lika vid seperation?

2019-03-21 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Ska separera från min sambo sen 6 år tillbaka..Vi har ett hus som jag ska bo kvar i..Det är bara jag som stått för kontantinsats samt renoveringar till huset..Nu kräver hon hälften av övervärdet i huset fast än hon inte lagt in en enda krona i huset..Är detta verkligen rimligt? Vi har alltid haft ett muntligt avtal om detta då hon inte velat skriva på ett samboavtal.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När ni separerar ska samboegendomen delas lika mellan er ifall du eller din sambo begär det (sambolagen 8 §). Eran gemensamma bostad räknas som samboegendom om den förvärvats för gemensam användning och den innehas som ert gemensamma hem (3 och 5 § första punkten sambolagen). Detta innebär att ifall du köpte huset utan ett syfte att du och din sambo skulle bo där gemensamt så ska du enligt lag behålla hela värdet själv. Om syftet med förvärvet däremot var att ni skulle bo där gemensamt är bostaden samboegendom och ska delas lika på. Renoveringarna leder inte till någon annan utgång utan värdet på dem följer med huset (NJA 1986 s.513).

Till sist bör det nämnas att sambor får avtala om att viss egendom inte ska delas på vid en separation men muntliga avtal blir svårt att tillämpa om inte båda parter är överens.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Alexander Ekegård Ballin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2425)
2020-02-20 Vem har rätt till bostaden vid separation mellan sambos?
2020-02-17 Enskild egendom och bolag
2020-02-17 Ingår en fastighet som man fått i gåva i en bodelning?
2020-02-16 Hur långt efter upphörande av samboförhållande kan man begära bodelning?

Alla besvarade frågor (77229)