Preskriberad VVS-fordran

2017-08-28 i Preskription
FRÅGA
HejKopplade in vatten o avlopp till komunen för 4 års sedan kan dom kräva 41000 i anslutningsavglft till konsument efter så lång tid Ingen faktura har skickas ut.Jag är privatperson
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Efter 3 år preskriberas fordringar som en näringsidkare (även statlig sådan) har mot konsument. Du behöver alltså inte betala fakturan (2 § andra stycket preskriptionslagen). Det enda sättet de kan tvinga dig att betala genom är om de har gjort ett s.k. preskriptionsavbrott genom att t.ex. skicka ut en faktura tidigare inom 3 år eller meddela att du kommer att få en faktura (5 §).

Såvida de inte gjort det behöver du alltså inte betala. Skulle de gå vidare med detta till domstol rekommenderar jag att du talar med en av våra jurister. Klicka här för mer info. Jag ser det dock som högst osannolikt såvida de inte har ett tydligt preskriptionsavbrott, i vilket fall du bör betala fakturan.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (602)
2021-09-17 Preskriptionstid på fordringar
2021-09-07 När försvinner en skuld hos inkasso?
2021-08-29 När preskriberas ett borgensåtagande?
2021-08-17 När preskriberas en skuld?

Alla besvarade frågor (95739)