Pass till barn utan förälders medgivande.

2017-09-24 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej. Jag och mitt ex gjorde slut när våran son var 1 år. Sen dess har jag( mamma) tagit hand om sonen på heltid. Mitt ex har inte sett sonen på 4 år. Aldrig ringt eller gratulerat på födelsedagar. Ingen kontakt alls. Pappan förlorade vårdnaden på sin äldre son pga misshandel. Nu till saken. Vi har fortfarande gemensamt vårdnad enligt papper( fast det inte funkar alls i verkligheten) Jag behöver förnya sonens pass. Skickade ansökan till mitt ex och bad honom att skriva på. Han har inte skrivit på och skickat tillbaka den till mig. Han vill straffa mig som han alltid har gjort( psykisk misshandel i flera år. Han mot mig)Finns det nåt annat sätt att ansöka om pass?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Polisen ska avslå ansökningar om pass för barn där inte båda vårdnadshavarna lämnat sitt medgivande. Det finns inga andra sätt att ordna med ett barns pass. Så länge ni båda är vårdnadshavare krävs faderns medgivande för att passet ska utfärdas. Endast vid synnerliga skäl kan pass utfärdas ändå, men sådant skäl innefattar inte en förälder som motsätter sig ansökan p g a samarbetsproblem.

Hoppas det löser sig för er. Du är välkommen tillbaka om du har fler frågor.

Vänlig hälsning

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94603)