Parkeringsvakt måste överlämna kontrollavgift till föraren/ägaren eller fästa boten på bilen

Jag var på konsert och hade parkerat min bil på en parkering precis utanför. Min parkeringstid gick ut kl 16:29 och några minuter senare kom jag ut ur lokalen och kollade till min bil att jag inte fått någon böter. Vi står kvar några stycken och pratar en bit ifrån bilen när en parkeringsvakt kommer körande i hög fart. Jag skyndar mig då till bilen och flyttar den. Parkeringsvakten stannade ca 20 m bakom min bil och åkte sedan iväg. Tänkte inte så mycket mer på det, men nu ett par veckor senare så har jag fått en Påminnelse om kontrollavgift: Ogiltig parkeringsbiljett 16:33-16:40.

Efter vad jag förstår så ska betalningsuppmaningen överlämnas till föraren eller fästas på bilen (paragraf 8) för att vara giltig. Jag har därför två invändningar, dels att jag inte fick någon betalningsuppmaning vid tillfället dels att parkeringsvakten omöjligt kan veta ifall jag löst en ny biljett eller inte under tiden som han var borta och därför inte kan veta ifall jag hade en ogiltig biljett den andra gången han kom tillbaka och skrev boten. Vad tror ni om mina chanser att lyckas med ett överklagande?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Mycket riktigt anger 8 § i lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (https://lagen.nu/1984:318) att betalningsuppmaningen ska överlämnas till fordonets förare eller ägare, eller fästas på fordonet.

Vidare framgår det även av praxis att parkeringsanmärkningen ska överlämnas eller fästas på fordonet, och att det normalt inte är tillräckligt att i efterhand sända den med post till fordonsägaren (NJA 2007 s. 799 https://lagen.nu/dom/nja/2007s799 ).

Omständigheten att parkeringsvakten inte var framme vid din bil för att kontrollerade om du hade en giltig biljett innebär att han eller hon inte kan ha fotobevis på eventuell ogiltig biljett. Vilket talar för din fördel. Emellertid har det i praxis ansetts att det som en parkeringsvakt har noterat i samband med att en parkeringsanmärkning meddelats ska tillmätas ett starkt bevisvärde. Enbart ett påstående från fordonsägaren om att felparkering inte har skett är inte tillräckligt för att betalningsansvar ska undanröjas (NJA 2001 s. 889). Dock har som du nämner har inte betalningsuppmaningen meddelats förrän via post, så eventuella noteringar som parkeringsvakten har gjort har inte noterats i samband med att parkeringsanmärkningen meddelades.

Således torde du ha goda chanser att lyckas med ett överklagande.

Lycka till!

Vänligen,

Linda DavidssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Parkeringsböter? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo