Parkeringsförbud även om det inte är skyltat?

2017-03-22 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej, Jag har parkerad min bil på Djurgårdsbrunnvägen i Stockholm och fick en kontrollavgift för parkering på parkeringsförbud. Jag har inte parkerad direkt på vägen utan på sidan, där jag hindrade inte eller störde andra och där ingen fara uppstådd. Jag körde tillbaka ungefär 600-700m för att kolla om det fanns något skylt, spelade in video längst vägen och det definitivt fanns ingen parkeringsförbud. Min fråga är om jag har rätt att parkera om det finns inga skyltar och i så fall har jag nån chans att vinna mot parkeringsbolag?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna eller parkera, dessa anges inte med skylt, dessa regler ska man kunna ändå. Detta innebär alltså att du inte nödvändigtvis har rätt att parkera enbart på grund av den anledningen att det inte finns några skyltar som förbjuder detta. Skulle det emellertid visa sig att du inte brutit mot någon generell bestämmelse, har du givetvis chans att vinna mot parkeringsbolaget. Eftersom att jag inte vet exakt hur det såg ut där du parkerade är det svårt för mig att göra en bedömning. Jag skulle emellertid råda dig att kika här för information kring generella parkeringsbestämmelser i Stockholm.

Om du skulle vilja överklaga, se här.

Trafikförordningen återfinns här!

Vänligen,

Jens Ödman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (475)
2021-07-31 Bötfälla någon för felparkerad elscooter
2021-07-31 Hur bestrider jag en kontrollavgift?
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?

Alla besvarade frågor (94588)