Pappan följer inte umgängesavtal.

2017-07-29 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Jag har boendet över mina 3 barn (fastställt i tingsrätten) och pappan har dom varannan helg. Nu på sommaren skulle han ha dom v 30-31 men säger att han tänker ta dom v 31-32 istället vilket inte funkar då barnen börjar fritids då och behöver komma in i rutiner samt skolas in innan skolan börjar. Han säger att han vägrar lämna tillbaka dom v 31 så jag undrar nu om jag kan ha dom kvar hemma istället? Vi har gemensam vårdnad men ligger i vårdnadstvist
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om pappan vägrar att lämna ut barnen trots att det är bestämt att du ska ha barnen den veckan så bör du så snart som möjligt ta kontakt med ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig att gå vidare i ärendet, förslagsvis det ombud du redan har i vårdnadstvisten. Eftersom ni har umgänget fastställt i Tingsrätten så gäller det dock lika mycket för båda två, vilket innebär att om du vägrar att lämna ut barnen i rädsla för att han ska vägra att lämna ut barnen så är det du som bryter mot vad som är bestämt om umgänge.

Jag skulle råda dig till att följa umgängesavtalet trots att du inte tror att han kommer att lämna ifrån sig barnen och först efter att han har vägrat att lämna ut barnen ta kontakt med en jurist, annars riskerar du att stå till svars för samma handling.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94371)