Pappa vill ge mig en halv miljon, är det skattefritt?

2017-07-19 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej! Min pappa vill ge mig 500000 han är dansk bor i Dk, jag också dansk bor i Sverige. Kan jag ta emot detta utan att behöva betala skatt? Tack på förhand, Jesper
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline

Aktuella lagrum återfinns i inkomstskattelagen (1999:1229) (IL) se här.

Vad som utgör en gåva bedöms utifrån de förhållanden och avsikter i vilka gåvan givits. En gåva är en frivillig överföring av egendom utan krav på motprestation.

Huvudregeln är att gåvor är skattefria vilket framgår av 8 kap. 2 § IL. Vissa gåvor kan däremot tappa sin gåvokaraktär när avsikten inte längre är benefik. En gåvoavsikt föreligger inte när gåvogivaren förväntar sig en motprestation för gåvan eller om gåvan utgör en belöning för utfört arbete. Gåvor som saknar ren gåvoavsikt kallas för remuneratoriska gåvor och är i princip alltid skattepliktiga. Att gåvogivaren är din pappa avgör inte frågan men stärker uppfattningen av att det rör sig om en ren gåva. Det kan vara bra om han skriver ned sin underskrift på ett papper där han intygar att han gett dig 500 000 som en ren gåva.

Om din pappa inte vill ha något tillbaka från dig i utbyte mot 500 000 så är det en ren gåva. Gåvor är skattefria i Sverige.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (331)
2021-07-25 Vilka gåvor är skattefria?
2021-07-05 Kan det tillkomma gåvoskatt på pengagåvor från USA?
2021-07-01 Gåvoskatt i Tyskland
2021-06-01 Gåvoskatt

Alla besvarade frågor (94254)