Påföljd för fusk vid gymnasiet

FRÅGA
Hej,Jag tror jag har bevis på att en tjej som har gått ett år på universitet fuskade under gymnasietiden. Jag vill inte förstöra hennes liv, men, det känns rätt orättvist att vissa kan komma in genom fusk medans andra inte kan komma in på ens meriter. Bör jag förtsätta med detta, vad skulle hända henne?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om en gymnasieelev försöker fuska kan hen stängas av i upp till två veckor, eller under vissa givna omständigheter under en längre period (5 kap. 17 & 18 § Skollagen). Därutöver kan eleven bli underkänd i skolarbetet och eventuellt hela kursen.

Fusk under gymnasietiden kan endast medföra påföljder för eleven under gymnasietiden. Några påföljder för en universitetsstudent kan således inte följa av att det framkommer att studenten fuskat under sin gymnasietid. Skulle det däremot visa sig att studenten fuskat även under sin universitetsutbildning kan påföljder aktualiseras som följd av detta (10 kap. Högskoleförordningen).

Sammanfattningsvis är alltså svaret på din fråga att det inte skulle medföra några påföljder överhuvudtaget för tjejen om du berättade om hennes fusk under gymnasietiden.

Varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline om du har några fler frågor!

Vänliga hälsningar,

Malin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (362)
2021-09-15 Betydelse av att skolans app äger materialet
2021-08-31 Hjälp med skolarbete
2021-08-29 Har jag rätt att ta del av betyg som utfärdats av en kommunal eller privat gymnasieskola?
2021-08-28 Jag vill anmäla min sons skola - Hur går jag tillväga?

Alla besvarade frågor (95697)