Övergång av äganderätt till katt

2017-07-28 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
HejVi har haft en katt som har blivit matad av 2st grannar och sedan inte kommit hem mer till oss. Detta började våren 2015. Vi påpekade flera gånger till båda grannarna att de var tvungna att sluta mata katten och avvisa den med vattenslang osv. De ville inte följa våra råd och nu har vi ett läge där ingen "äger" och vårdar vår tidigare katt.Ena grannen ringer nu efter 2år och säger att katten behöver veterinärvård (något med ögat).Katten har inte längre någon försäkring av oss.Hur skall vi agera?Vem "äger" katten & har ansvar för omvårdnad?Vi har haft kontakt med Djurens Vänner och med Länstyrelsen.Knivig situation verkligen, vad gäller?Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej,

Tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Eftersom någon äganderättsövergång inte har skett så är det fortfarande ni som är ägare till katten i fråga. Ni har inte övergett katten på något sätt och därför kan det inte bli fråga om att grannarna har förvärvat äganderätten genom att hävda att katten var övergiven (s.k. res derelicta). Utgångspunkten är således att ni fortfarande är ägare till katten och därför har ansvar för omvårdnaden.

Självklart förstår jag att detta är en jobbig situation för er, där ni i juridisk mening fortfarande äger katten men inte har den i er besittning. Mitt förslag är att ni talar med era grannar och försöker komma fram till en lösning i samförstånd.

Hoppas detta var svar på er fråga och att ni lyckas lösa problemet!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1435)
2021-11-16 Rätt till provision?
2021-11-15 Hur beräknas andelarna vid en avyttring av en gemensamt ägd bostadsrätt?
2021-10-29 Privatleasing av bil, tredje part värderar
2021-10-27 Varför måste man skriva sin underskrift då man returnerar en vara och vad händer om man inte gör det?

Alla besvarade frågor (97405)