Öppet köp i butik

2020-11-25 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Jag köpte massa kläder för en stor summa i en butik. Nu när det gått mer än en vecka så valde jag att returnera dem. Men när jag gick till butiken sa hon att jag inte fick returnera kläderna eftersom de inte hade öppetköp. Stämmer detta verkligen? Har inte jag som konsument rätt till två veckors öppetköp enligt Konsumentköplagens? Tack så mycket för svar!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När du väljer att handla i butik, så har du som konsument ingen rätt att ångra köpet. Däremot är det väldigt vanligt att många butiker erbjuder öppet köp, vilket innebär att du kan lämna tillbaka varan och få dina pengar tillbaka.

Varje butik bestämmer själva sina regler, så öppet köp och bytesrätt är helt frivilligt för en butik att erbjuda. Detta kan innebära att vissa butiker erbjuder exempelvis 30 dagars öppet köp, medan andra butiker inte erbjuder något öppet köp alls.

Om du inte blivit erbjuden något öppet köp, så kan du tyvärr inte lämna tillbaka kläderna. Men om du däremot, skulle handlat kläderna från nätet då skulle du som konsument alltid ha en ångerrätt på 14 dagar.

Slutsats:

Eftersom du har handlat kläderna i butik så har du ingen rätt att ångra köpet. Det framgår inte heller att butiken erbjudit dig något öppet köp. Mot bakgrund av detta kan du tyvärr inte lämna tillbaka kläderna.

Vänligen

Sonja Najim
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (876)
2021-03-31 Gemensamt köpta katter efter man gjort slut
2021-03-28 Importera och sälja vin
2021-03-28 Frånträda distansavtal
2021-03-20 Kan man ångra försäljningen av en hund?

Alla besvarade frågor (91094)