Om framtidsfullmakter och upprättande av sådan

2017-08-08 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Ska Framtidsfullmakten registreras på någon myndighet
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Framtidsfullmakter är något som regleras i en lag som trädde i kraft den 1 juli i år. Enligt 9 § lagen om framtidsfullmakter blir fullmakten gällande då fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om sina personliga angelägenheter (av något av de skäl som står i 1 § samma lag), förutsatt att framtidsfullmakten är korrekt upprättad (enligt 3-4 §§ samma lag).

På så sätt är framtidsfullmakten ett slags alternativ till en god man och fungerar på sätt och vis som ett testamente. Detta eftersom det kan upprättas av fullmaktsgivaren medan denne är frisk men blir gällande först när fullmaktsgivaren inte längre är det.

För att mer konkret svara på din fråga blir svaret alltså: nej, framtidsfullmakten behöver inte registreras på någon myndighet för att bli gällande, den behöver endast upprättas enligt kraven i 3-4 §§ lagen om framtidsfullmakter.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1414)
2021-07-30 Felaktig SJ-böter
2021-07-29 Vad kan man göra om man inte får svar från ett utländskt företag man köpt en vara ifrån?
2021-07-22 Upprätta framtidsfullmakt till sina barn
2021-07-12 En fullmakts giltighet och diverse följdfrågor kopplade till ett tidigare ärende

Alla besvarade frågor (94413)