Om antal dagsböter

2016-11-06 i Påföljder
FRÅGA
HejJag har tidigare i år blivit tagen för olovligt använt och inehav av kokain och ja har fått 165 dagsböter a 290 och vad jag läst så ska högsta vara 150?Dom säger att dom går på min ekonomiska situation. ..men jag kommer aldrig kunna fixa fram dom pengarna på den korta tiden har inte pengar undanstoppade i kudden direkt. Vad finns det för chans för avbetalning ?Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Man säger att det lägsta antalet dagsböter är 30 st. varpå det högsta är 150 st. för ett enskilt brott. Vid gemensamma brott eller upprepad brottslighet får antalet dagsböter justeras upp till 200 st., vilket kan utläsas ur 25 kap. 6 § Brottsbalken. Således har inget fel begåtts där.

Antalet dagsböter och till vilken summa de sätts är beroende på din ekonomiska situation, precis som du skriver. Anledningen till detta är att begångna brott ska kännas lika av alla, oavsett inkomst. Storleken på den enskilda dagsboten regleras inte genom någon särskild lag utan sätts av den som utfärdat strafföreläggandet från fall till fall.

Kan du inte betala strafföreläggandet kommer skulden gå vidare till kronofogden 30 dagar efter beslutet fastställts. Därifrån får du en påminnelse efter 14 ytterligare dagar passerat, varpå kronofogden sedan kan fatta beslut om utmätning av din egendom.

Angående avbetalning så har polisen inte behörighet att fatta beslut om att du ska få betala din skuld på avbetalningsplan. Om överklagandefristen för strafföreläggandet passerat, är det bara Kronofogden som i undantagsfall kan fatta beslut om en avbetalningsplan. Då ska det röra sig om sjukdom, akut arbetsbortfall eller bristande betalningsförmåga och är något som tillämpas mycket restriktivt. Du har självklart möjligheten att kontakta myndigheten för att få mer hjälp och vägledning.

Jag hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1349)
2020-10-27 När gallras kombinerad påföljd ur belastningsregistret?
2020-10-26 Syns en utländsk dom i svenskt belastningsregister?
2020-10-25 Vad krävs för att fotboja?
2020-10-25 straffpåföljd vid olaga hot och försök till misshandel när gärningspersonen är 16 år

Alla besvarade frågor (85431)