Nya makens anspråk på bostad.

2019-08-07 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min före detta man äger en bostadsrätt tillsammans, han bor där , och nu ska hans nya kvinna flytta in till honom. Kan hon någon gång kräva eller hävda att hon ska ta del av bostadsrätten vid försäljning eller liknande? Tanken är att min fd man och jag ska behålla lägenheten några år till och sedan sälja den.
SVAR

Hej! Tack för att du valde Lawline med din fråga.

Det finns två möjliga svar på denna fråga. 1) Om din ex-make är gift med henne

2) Om de är sambos.

Är ditt ex gift, kan hälften av lägenheten utgöra giftorättsgods 7:1 ÄktB. Det innebär att 50% av bostadsrätten ska inkluderas i bodelningen vid en eventuell skilsmässa, 10:1 ÄktB.

Det betyder att den nya maken endast har anspråk på bostad vid skilsmässa och endast hans del av bostaden. Skulle ni sälja bostaden innan dess,så har hon inget anspråk.

Om de endast är sambos gäller SamboL istället. Enligt SamboL ska samboegendom delas upp, om relationen upphör. Det inkluderar bostad och bohag. SamboL 3§

Skillnaden är dock att bostad endast utgör samboegendom om "egendomen förvärvats för gemensam användning". I ert fall var bostaden förvärvad innan relationen startade och rekvisitet är därmed inte uppfyllt. Vilket resulterar i att hon inte har något anspråk alls i den situationen.

Hoppas det besvarade din fråga!

Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A4 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-08 12:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2325)
2019-10-14 Vad kan makar göra för att undanta viss egendom från bodelning?
2019-10-13 Enskild egendom ska inte ingå i en bodelning
2019-10-12 Kan man göra en bodelning när det har gått ett år sedan skilsmässan?
2019-10-10 Vilka möjligheter har makar att bo kvar i den gemensamma bostaden vid respektive makes dödsfall?

Alla besvarade frågor (73671)