När permanent uppehållstillstånd (PUT) kan återkallas

2016-11-28 i Migrationsrätt
FRÅGA
HejOm en kvinna kommer till Sverige, på anknytning, och får PUT - riskerar hon ändå att utvisas om hon skiljer sig från sin man?Kvinnan har bara varit i Sverige en kort tid men vill skiljas pga av misshandel och förtryck som pågått hela äktenskapet. Kan hon skilja sig utan att riskera att utvisas?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ja, hon kan skilja sig utan att riskera utvisning. Det enda sätt att förlora sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige är att antingen flytta från Sverige (enligt 7 kap. 7 § utlänningslagen, se här), att ha ljugit när ansökan om uppehållstillstånd gjordes (enligt 7 kap. 1 § utlänningslagen, se här). Uppehållstillstånd kan även komma att återkallas om en person döms för ett brott (enligt 8a kap. 1 § utlänningslagen, se här) Då kan en domstol besluta att en person ska utvisas och då kan uppehållstillståndet återkallas. Detta får däremot endast ske om brottet kan leda till fängelse. Det är alltså inte möjligt att bli utvisad och tappa sitt uppehållstillstånd vid en fortkörning.

Att skilja sig från sin man är alltså inget problem och kommer inte göra att uppehållstillståndet återkallas. Nedan bifogar jag en länk till migrationsverkets hemsida där det finns lite ytterligare information.

Migrationsverket: http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Efter-beslut/Om-du-far-stanna/Permanent-uppehallstillstand.html

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1136)
2021-02-26 Vad innebär kravet på skötsamhet för att kunna få svenskt medborgarskap?
2021-02-25 Hur ska hämta min fru till Sverige?
2021-02-25 Hämta nära anhörig till Sverige
2021-02-25 Ansökan om uppehållstillstånd för den som redan bor i Sverige

Alla besvarade frågor (89649)