När permanent uppehållstillstånd (PUT) kan återkallas

2016-11-28 i Migrationsrätt
FRÅGA
HejOm en kvinna kommer till Sverige, på anknytning, och får PUT - riskerar hon ändå att utvisas om hon skiljer sig från sin man?Kvinnan har bara varit i Sverige en kort tid men vill skiljas pga av misshandel och förtryck som pågått hela äktenskapet. Kan hon skilja sig utan att riskera att utvisas?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ja, hon kan skilja sig utan att riskera utvisning. Det enda sätt att förlora sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige är att antingen flytta från Sverige (enligt 7 kap. 7 § utlänningslagen, se här), att ha ljugit när ansökan om uppehållstillstånd gjordes (enligt 7 kap. 1 § utlänningslagen, se här). Uppehållstillstånd kan även komma att återkallas om en person döms för ett brott (enligt 8a kap. 1 § utlänningslagen, se här) Då kan en domstol besluta att en person ska utvisas och då kan uppehållstillståndet återkallas. Detta får däremot endast ske om brottet kan leda till fängelse. Det är alltså inte möjligt att bli utvisad och tappa sitt uppehållstillstånd vid en fortkörning.

Att skilja sig från sin man är alltså inget problem och kommer inte göra att uppehållstillståndet återkallas. Nedan bifogar jag en länk till migrationsverkets hemsida där det finns lite ytterligare information.

Migrationsverket: http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Efter-beslut/Om-du-far-stanna/Permanent-uppehallstillstand.html

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Permanent uppehållstillstånd kan återkallas om en person medveter lämnar felaktiga uppgifter eller förtiger uppgifter av betydelse, tex genom att till Migrationsverket säga att man har för avsikt att fortsätta bo med sin make/maka/partner om man avser att skiljas.
2016-11-28 22:53
Hej ! Jag är gift i irak och jag bor i Sverige just nu min fru har fått uppehållstillstånd och min frågan är min fru pluggar i irak kurdiska delen som bygnad Arkitekt och hon har ett år kvar sin universitet kan hon pluggar vidare eller finns det lösning att hon klara sin universitet eftersom bra att hon ha sin utbildning och kan pluggar vidare i Sverige?
2017-11-13 16:40
jag har en relevant fråga. jag har fått permanent uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning till min man som har också permanent uppehållstillstånd. Han vill nu åka tillbaka till sitt hemland och hans uppehållstillstånd kommer säkert att återkallas. kan mitt uppehållstillstånd påverkas om han åker tillbaka? tack på förhand
2017-11-20 16:06
Hoppas i kan hjälpa mig Min man har haft permanent uppehållstillstånd i 5 år och efter 5 år kommer han att förnya det han har gjort det så han fick sitt kort i 5 år mer Efter några månader fick vi ett brev hem där det står att vi är kallas muntlig Utredning migrationsverkert Finns det någon som har provat det fåret? vilken fråga de frågar en? och vad är orsaken till att man får ett sådant brev?
2018-03-14 18:24
Kommentera
Relaterat innehåll