FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 28/06/2022

När har en arbetsgivare rätt att stänga av en arbetstagare?

Hej! Jag jobbar inom hemtjänsten och i ett område där man inte behöver körkort. Jag är anställd med krav på B körkort. Jag gjorde en singel olycka och hade hög feber jag hade satt mig i bilen efter som min dotter hade bråk med min dotter. Körde ca 500 meter då jag kände att jag måste vända. Tillbaka så hamnar utanför körbanan och måste väja och då river jag upp en bit av ett staket. Grannar hade filmat och ringt polis. Jag hade parkerat bilen och gått upp till lägenheten och sagt att jag får ta det i morgon. Jag var otroligt chockad och tog en större mängd sömntabletter som jag hade. Polisen kommer till lägenhet väcker mig och de märker att jag är påverkad. Jag kan vissa upp recept men de tar mig till provtagning. Nästan ett år efter detta är rättegång där åklagaren säger och jag har sett det själv hävdar att jag har 0,04 metabolism amfetamin i mitt blod och hävdar att jag kört rattfull. Jag blir dömd trots nekande av användning av amfetamin. och blir av med med körkortet. Min arbetsgivare tycker det är konstigt att jag inte tar bilen till det område som man inte behöver köra runt i och att jag börjat cykla. Hon kontaktar transportstyrelsen och för reda på om mitt körkort. Hon ringer mig en och halv timma innan arbetet börjar och säger att jag är avstängd. Inte varför men jag skall till HR och ha möte. Får man göra så här d se om hon gjort?? Mvh Christina

Lawline svarar

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Som jag tolkar din situation har din arbetsgivare stängt av dig från ditt arbete till följd av att denna blivit medveten om att du blivit av med körkortet till följd av en dom. Du undrar nu om din arbetsgivare har rätt att göra detta. 

Har en arbetsgivare rätt att stänga av sina arbetstagare?

Ja, att stänga av en arbetstagare tillfälligt från dennes arbete ingår i arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Denna rätt gör det möjligt för arbetsgivaren att vidta olika åtgärder för att styra arbetet på arbetsplatsen. Arbetsgivaren måste dock ha saklig grund för avstängningen och denna måste vara tillfällig. En saklig grund kan vara det faktum att du blivit dömd för ett brott, även om du nekar till detta. Anledningen till avstägningar av arbetstagare är ofta att arbetsgivaren behöver viss tid för att utreda om det finns anledning att tro att omständigheterna kommer påverka arbetstagarens möjlighet att utföra sitt arbete och om arbetstagaren därför bör omplaceras. Grunden för avstägningen ska medges arbetstagaren och avstägningen ska återigen vara tillfällig. Vad din arbetsgivare har för grund till din avstägningen är alltså något du måste ta reda på från din arbetsgivare. 

Om du inte anser att arbetsgivaren haft en saklig grund till din avstängning eller om du anser att den varit oskälig rekommenderar jag dig att kontakta eventuellt fackförbund du är medlem i. Du är även varmt välkommen att kontakta våra jurister här på Lawline så hjälper vi dig gärna vidare. 

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Ha en fin sommar!

Hanna FolkungerRådgivare