FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder21/10/2023

När gallras uppgifter om samhällstjänst ur belastningsregitret?

Syns grov rattfylla med påföljd samhällstjänst i belastningsregistret om man ska arbeta med barn/ungdomar? Och hur länge finns det kvar i registret?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår din fråga som att du vill veta dels när uppgifter om samhällstjänst gallras ur belastningsregistret dels vilka uppgifter som kommer att finnas med i ett sådant registerutdrag ur belatningsregistret som ska lämnas till arbetsgivaren i samband med en anställning som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn. Bestämmelser om belastningsregistret finns i lag (1998:620) om belastningsregister och förordning (1999:1134) om belastningsregister). Jag kommer därför att utgå från dessa i mitt svar.

Vad är samhällstjänst?

Samhällstjänst, med vilket ska förstås oavlönat arbete, är inte en självständing brottspåföljd enligt svensk rätt. Istället utgör det ett komplement till antingen villkorlig dom eller skyddstillsyn (30 kap. 7 § andra stycket respektive 30 kap. 9 § fjärde punkten brottsbalken (1962:700); se även Jareborg och Zila, "Straffrättens påföljdslära",  sjätte upplagan, 2020, s. 44, 47 och 153). Har någon dömts till samhällstjänst har detta således gjorts i kombination med någon av dessa påföljder. 

När gallras uppgifter ur belastningsregistret?

I samband med att någon blir dömd för ett brott så kommer brottet och dess påföljd att föras in i ett belastningsregister av Polismyndigheten. Belastningsregistret innehåller således bl.a. domar, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot som har ålagts som påföljd för brott (3 § lag (1998:620) om belastningsregister).

Dessa uppgifter gallras, det vill säga tas bort, efter hand. När de gallras beror på vilken typ av uppgifter det rör sig om. Uppgifterna ska nämligen gallras när viss tid har förflutit sedan domen, beslutet eller den verkställda påföljd de hänför sig till (se prop. 2009/10:191 s. 8). Oavsett vilken typ av uppgift det rör sig om så kommer de att gallras inom tre, fem eller tio år från domen, beslutet, godkännandet av strafföreläggandet eller föreläggandet av ordningsbot, frigivningen etc. 

Vad gäller uppgifter om skyddstillsyn och villkorlig dom gäller att dessa gallras tio år efter domen eller beslutet. Under förutsättning att en sådan uppgift avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet eller brotten så gallras den redan fem år efter domen eller beslutet (17 § fjärde punkten lag (1998:620) om belastningsregister).

Vad är uppskjuten gallring?

I händelse av att nya anteckningar förs in i registret innan en tidigare uppgift har hunnit gallras innebär det att ingen av uppgifterna ska gallras så länge någon av dem ska finnas kvar i registret (18 § lag (1998:620) om belastningsregister). Med andra ord kan gallringsfristen för vissa uppgifter komma att skjutas upp, s.k. uppskjuten gallring. Det rör sig härvid om undantag från de vanliga gallringsreglerna (se t.ex. prop. 1997/98:97, s. 160 och prop. 2021/22:172, s. 56). Detta innebär t.ex. att en uppgift som normalt ska gallras efter fem år gallras först efter åtta år om en ny uppgift som ska gallras efter fem år förs in i registret tre år efter den första uppgiften. På samma sätt kommer gallringen av en uppgift som ska gallras efter fem år skjutas upp om en ny uppgift som ska gallras efter tio år förs in i registret innan den första har hunnit gallras. Observera dock att den längsta tiden en uppgift kan finnas kvar i belastningsregistret, under sådana omständigheter, är tjugo år. Enligt lagtexten gäller emellertid inte reglerna om uppskjuten gallring om den nya uppgiften rör penningböter (18 § första stycket andra meningen lag (1998:620) om belastningsregister). Med andra ord så påverkar inte penningböter gallringstiden för andra uppgifter.

När ska ett registerutdrag visas upp för arbetsgivaren?

Arbetsgivare har, under vissa specifika omständigheter, rätt att begära ut uppgifter om enskilda ur belastningsregistret (du kan läsa mer om detta på polisens hemsida här och här). På begäran av någon som erbjuder en enskild en anställning (i staten, en kommun, en region, ett företag eller en organisation) som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn så är t.ex. den enskilde skyldig att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret (1 § lag (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn och 9 § andra stycket sjätte punkten lag (1998:620) om belastningsregister). Ett sådant registerutdrag kommer emellertid endast att innehålla vissa typer av uppgifter. Det kommer härvid att innehålla uppgifter om domar, beslut och strafföreläggande där påföljd har dömts ut för mord, dråp, grov eller synnerligen grov misshandel, människorov, sexualbrott, grovt rån, barnpornografibrott samt andra brott under förutsättning att de hör till samma påföljd som de tidigarenämnda brotten (22 kap. sjätte stycket förordning (1999:1134) om belastningsregister). Några andra uppgifter ska däremot inte synas i utdraget. Detta borde, rimligtvis, vara fallet för uppgifter om rattfylleri.

Vad gäller i ditt fall?

När uppgifter gallras ur belastningsregistret beror alltså på vilken typ av uppgifter det rör sig om, hur gammal personen som uppgifterna  avser var vid brottstillfället samt om några nya uppgifter har tillkommit innan några tidigvarande uppgifter har hunnit gallras. Eftersom dina uppgifter rör samhällstjänst innebär det att du har dömts till antingen villkorlig dom eller skyddstillsyn med särskild föreskrift om samhällstjänst. Beroende på hur gammal du var vid brottstillfället så kommer dina uppgifter att gallras tio alternativt fem år efter domen eller beslutet. Detta förutsätter givetvis att reglerna om uppskjuten gallring inte aktualiseras på något sätt.

Vad gäller den typ av registerutdrag ur belatningsregistret som ska lämnas i samband med en anställning som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn så kommer endast vissa typer av uppgifter att finnas med i ett sådant. Förutsatt att jag har tolkat lagtexeten korrekt hör uppgifter om rattfylleri normalt inte hit. Ska du således visa din arbetsgivare en sådan typ av utdrag borde inte det aktuella brottet synas i detta.

Jag hoppas att du har fått ett någorlunda hjälpsamt svar på din fråga. I den mån jag har missförstått din fråga, något är oklart eller om du bara har några ytterligare funderingar så får du gärna återkomma. I den mån du vill ha mer information rörande gallring i belastningsregistret så kan du även läsa vidare på polisens hemsida. Där finns bl.a. uppfgifter om den aktuella typen av utdrag och vilka uppgifter detta innehåller (se här, särskilt informationsrutan längst ner på sidan). På polisens hemsida finns det, dessutom, kontaktuppgifter i den mån du vill kontakta dem med ytterligare frågor i ditt ärende.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo