Mormors rätt till umgänge med sitt barnbarn.

2017-08-24 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag undrar vilken och om jag har någon rättighet att få träffa mitt barnbarn? Min dotter vill inte låta mig ha nått umgänge med mitt 11 åriga barnbarn. Trots att jag haft henne ofta sedan bebis då min dotter drabbades av en stroke. Och nu får jag inte hälsa på dom.jag är mycket nedstämd över detta och förstår inte varför? Får heller inget svar från min dotter.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Rätten kan enligt 6 kap 15a§ 2st Föräldrabalken, på talan av socialnämnden besluta om umgänge mellan dig och ditt barnbarn, även om mamman motsätter sig. Rätten har där att beakta särskilt barnets behov av att träffa andra närstående än föräldrarna, det är då mor och farföräldrar som åsyftas i första hand.

Mitt råd är helt enkelt att du tar kontakt med socialtjänsten i din kommun så att de kan hjälpa dig att väcka en umgängestalan i rätten.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94603)