Möjligheter när man fått avslag från åklagare?

2017-07-30 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej, Jag står i en intressant situation med Socialtjänsten i min kommun. Jag och min flickvän är inte samboende, och har aldrig varit. Under en 11-1 utredning valde kommunen att inhämta registerutdrag på mig, med den vanliga motivationen (11-8), trots att vi inte är sambo, och dagen innan utdraget begärdes nekade jag samtycke i ett sammanträde. Inte nog med detta - utredningen kommunicerades så till vårdnadshavare (min flickvän och barnens far) där detaljer om mitt brottsregister framgår, mot mitt samtycke. En vecka senare drar kommunen tillbaka utredningen och kommer med en ny version, där de detaljerna utelämnas. Med andra ord - de har utan mitt samtycke, och väl vetande att vi inte är samboende, inhämtat mitt registerutdrag. De har sedan delat den information med en annan vårdnadshavare till flickvännens barn, också det utan någon form av samtycke. Hur ska jag ställa mig till detta då jag redan fått avslag från åklagare om allmänt åtal. MVHErik
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det kan ofta kännas hopplöst när man upplever att man har blivit felaktigt behandlad av socialtjänsten, men det finns en typ av säkerhetsventil för att socialtjänstens verksamhet ska gå till på rätt sätt.

Att stämma socialtjänsten kan vara möjligt, men det är dessvärre en besvärlig process och det är oftast mycket svårt att nå framgång, både med och utan jurist. Det bästa alternativet om man känner sig kränkt och upplever att socialtjänsten har gjort fel är nästan alltid att vända sig till tillsynsmyndigheten för socialtjänsten, Inspektionen för vård och omsorg, (IVO). IVO har alltså som syfte att granska så att allting går rätt till i socialtjänstens myndighetsutövning och det är alltså dit jag skulle råda dig för att klaga på hur socialtjänsten har hanterat ditt ärende.

Om du vill göra en anmälan hos IVO så kan du göra det här!

Hoppas att svaret hjälpte dig och att allt går väl!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1313)
2021-07-30 Krävs det tillstånd för värdepappersrörelse om man vill investera i finansiella instrument via ett AB?
2021-07-29 Vapenlicens LOB
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?

Alla besvarade frågor (94412)