Möjlighet till ändring av vårdnad när fader ej vill ha vårdnad om barnet

2017-06-27 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hejsan!Mun fru vill skiljas. Vi har en gemensam 13-årig dotter. Om jag inte vill ha vårdande av barnet, hur gör jag?Utgå från att min fru vill ha delad vårdnad vilket jag inte vill.Tack på förhand!Anders S
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillvägagångssätt
Om du som förälder vill göra en ändring i vårdnaden får du ansöka om detta hos tingsrätten som sedan gör en bedömning utifrån barnets bästa.

Vad som avgör
I alla frågor rörande vårdnad om barn ska alltid principen om barnets bästa styra, vilket innebär att det alltid är vad som är bäst för barnet, inte för föräldern, som avgör. Som utgångspunkt står barn under gemensam vårdnad av båda föräldrarna enligt 6 kap 2 § Föräldrabalken (FB) om inte annat har beslutats av rätten. Alla beslut angående vårdnad, umgänge och boende fattas med barnets bästa i åtanke, enligt 6 kap 2 a § FB. I denna bedömning ingår även barnets rätt till en god och nära kontakt med båda föräldrarna.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (851)
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn
2021-06-30 Vad krävs för att förlora vårdnaden?

Alla besvarade frågor (94168)