Minskning av giftorättsgods

2017-02-09 i Bodelning
FRÅGA
Hej. Vi har beslutat om skilsmässa men har inte skrivit på några papper än eller påbörjat bodelningen. Som jag har förstått det så ska bodelningen ske utifrån det datum skillsmässopapprena är signerade och inskickade. Hur skyddar jag mig då från att min nuvarande man tömmer sina konton nu innan vi har signerat något?Tackar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är precis som du säger att bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, Äktenskapsbalken 9 kap. 2§, den s.k. kritiska tidpunkten.

Att din make skulle tömma sina konto och minska sitt giftorättsgods är du skyddad mot genom Äktenskapsbalken 11 kap. 4§, där det föreskrivs att om den ena maken utan den andra makens samtycke inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes, i inte obetydlig omfattning (man brukar räkna med 10% och över), genom gåva minskat sitt giftorättsgods, eller använt sitt giftorättsgods för att öka värdet av sin enskilda egendom, ska makens andel vid bodelning med anledning av äktenskapsskillnad, beräknas som om gåvan eller det avhända giftorättsgodset alltjämt hade ingått i den förstnämnda makens giftorättsgods. Med detta innebär att vid bodelningen kommer man räkna din makes giftorättsgods, som det var tidigare, om han avhänt sig egendom utan ditt samtycke. Detta kommer generera till att bodelningen kommer se ut som den hade gjort, om han inte minskat sin egendom!

Hoppas att svaret hjälpte dig, och ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94176)