Min son vill inte träffa sin far, vad gör jag?

Hej,

Jag har en 10-årig son som tillfälligt inte vill vara hos sin pappa. Anledningen är det utbrott pappan fick när han skulle hämta honom på vår bytesdag. Nu var det lov och pappan kom kl 11 när vi precis skulle äta lunch. Vi har ingen bestämd tid vid lov utan brukar ringa/smsa när vi ska hämta. Så blev det inte denna gång och jag sa att sonen skulle äta först så han fick vänta. Det var inte "förhandlingsbart", svarade han då. Jag sa att jag kunde köra honom när han var klar men inte heller det godtog han. Då stängde jag och vi satte oss att äta. Då började han. Han bankade på dörren, kastade lera på fönsterna, kom tillbaka och sparkade på dörren, vilket sonen såg genom "ögat". Då sa sonen att han vill inte åka dit alls. Och han sa det till sin pappa. Pappan var där ute i 2-3 timmar, kopplade ihop trådarna på ringklockan så det ringde hela tiden, ringde på hos grannen och frågade om hans son var där. Vid 14 körde han iväg. När vi gick ut med hunden såg jag att två däck var punkterade och lacken repad på min bil. Det var det inte på morgonen...

Sonen var hos mig hela veckan. Pappan smsade ibland och undrade om jag ville ha polishämtning, ibland med någon nedlåtande kommentar om mitt föräldraskap. Jag ringde familjerätten för att få råd. Var jag skyldig att tvinga sonen dit trots att han absolut inte ville? Nej, det var jag inte om sonen kände så. Nu vill han vara här en vecka till, tills jag fått tillbaka bilen. För han är ff arg och lessen. Vad gör jag? Nu och sen?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag beklagar innerligt sitsen du befinner dig i. Jag kommer först redogöra för principen om barnet bästa, då det är en princip som har inflytande i alla vårdnadsfrågor. Därefter kommer jag redogöra för några alternativ för att gå vidare.

Barnets bästa är viktigast

Inom barnrätt finns en princip som kallas "barnets bästa" och grundas i barnkonventionen. Barnets bästa innehåller flera delar och är utgångspunkten i vårdnadstvister. Rätten sätter barnets bästa i främsta rum. En del av barnets bästa är att barnet har rätt till en god relation till båda föräldrarna, denna biten är av relevans i ditt fall med tanke på att ditt barn har en rätt att träffa sin pappa. Notera att det inte är pappans rätt att ha kontakt med barnet, utan tvärt om. Samtidigt är det inte enbart barnets vilja som avgör i den frågan utan ofta dömer domstolen att det är till barnets bästa att ha kontakt med båda föräldrarna oavsett vad barnet i ung ålder uttrycker, då det stödjer sig på forskning. Utöver relationen till barnets bästa ska även särskild vikt läggas vid om det föreligger risk för att barnet far illa i vissa situationer. Om pappan har våldsamma tendenser t,ex. kan det tala emot att ha kontakt, i vart fall utan uppsyn. En annan relevant del av barnets bästa är att rätten ska ta hänsyn till barnets vilja i den grad som är lämpligt med hänsyn till ålder och mognad. Din son har således en vilja som spelar roll. (6 kap. 2 a § Föräldrabalken)

Hur går du vidare?

Din rådgivning från familjerätten var helt klart korrekt i min mening. Barnet har en vilja som ska tas hänsyn till och din son är tillräckligt gammal för att ha visst inflytande. Däremot så väger också barnets behov av en relation till båda föräldrarna tungt i vårdnadstvister och du vill självklart undvika att ifrågasättas under en sådan tvist. I en vårdnadstvist tas det stor hänsyn till om föräldrarna sett förbi sina egna vendettor och försökt samarbeta. Den förälder som agerar aggressivt och inte är samarbetsvillig kommer framstå som mindre belägen att se till barnets bästa.
Jag råder dig därför att ta kontakt med familjerätten igen och be om att få samarbetssamtal där du och ditt ex tillsammans kan komma fram till hur ni ska sköta vårdnaden. De kan även hjälpa dig få till ett avtal er emellan om hur ni ska sköta vårdnaden, för att undvika dessa bråkfyllda situationer där sonen hamnar i en obehaglig situation. För att undvika att pappan i en vårdnadstvist hävdar att du undanhållit sonen ifrån honom kan du även se om inte ditt barn kan prata med en kurator eller barnpsykolog om sina känslor kring sin pappa. Om din son faktiskt känner rädsla och otrygghet så blir det dokumenterat, istället för att riskera att pappan för en argumentation kring att du hindrar en relation mellan sonen och pappan.

Om du bokar samarbetssamtal och han inte dyker upp, eller fortsätter agera aggressivt inför er son så fort ni två ska utöva vårdnaden så kan du ansöka om enskild vårdnad och i den bedömningen kommer domstolen bl.a. ta hänsyn till vem som agerat utifrån barnets bästa och vem som försökt samarbeta. Gemensam vårdnad är alltid domstolens mål, men inte om barnet lider skada av det förhållandet.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000