Medborgarskap genom adoption

2017-07-24 i Adoption
FRÅGA
Jag är vårdnadshavare åt ett barn som är 17,5 år (medborgare i icke EU-land) och vi har lämnat in ansökan om adoption (till tingsrätten) och vi väntar besked när som helst. OM adoptionen går igenom blir barnet då automatisk svensk medborgare eller måste man ansöka hos migrationsverket? Om jag ska ansöka vid migrationsverket är det då anmälan eller ansökan som gäller?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om medborgarskap regleras i lagen om svenskt medborgarskap (se lagen här).

Ett barn som inte fyllt 12 år kan få svenskt medlemskap genom adoption om den som adopterar är svensk medborgare (4 §). Ett barn som fyllt 12 år vid adoptionen kan bli svensk medborgare genom en ansökan hos Migrationsverket. Då barnet du ska adoptera är över 12 år får barnet inte medborgarskap automatiskt genom adoptionen. Det är då en ansökan hos Migrationsverket som gäller, det kan du läsa mer om här på Migrationsverkets hemsida.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (599)
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?

Alla besvarade frågor (94217)