Måste parkeringsvakt vänta vid felparkering vid övergångsställe

2017-06-22 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej! Jag undrar hur det är med parkeringsböter. Behöver p-vakten vänta en vis tid innan han kan böta en bil? Bilen var parkerad under 10 meter innan en korsning och den va parkerad där under mindre än 2 minuter.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga generella regler om eller hur länge en parkeringsvakt behöver vänta innan en parkeringsbot utfärdas. Det är standard att parkeringsvakterna väntar några minuter vid betalparkeringar eftersom det är tillåtet att låta bilen så parkerad medan du går och köper biljett.

När det gäller handikappsplatser, bussfiler, övergångsställen eller som i ditt fall korsningar finns ingen möjlighet att köpa biljett för att stå där. Det är således en felparkering från första sekunden och parkeringsvakten kan lämna en parkeringsbot utan att vänta.

Parkeringsvakten har således gjort rätt.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (475)
2021-07-31 Bötfälla någon för felparkerad elscooter
2021-07-31 Hur bestrider jag en kontrollavgift?
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?

Alla besvarade frågor (94603)