Måste man gå ut från en butik om personalen ber om det?

FRÅGA
HejNu under corona tider så har butiker ett begränsat antal personer som får vistas i butiken. Därför säger de ofta till kunder att man får vänta utanför butiken. Såsom en gång då jag väntade på en kompis som skulle prova kläder kom personalen fram till mig och sa att jag istället skulle vänta utanför. Vad händer om jag ändå stannar kvar? Kan jag bömas till något om jag vägrar lämna butiken innan min kompis blivit klar med shoppingen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag tolkar din fråga som att du undrar om det finns någon risk för dig att dömas om du inte går ut från butiken när personalen ber dig om det.

Olaga intrång. Den som är obehörigen intränger eller kvarstannar i kontor, fabrik eller annan byggnad gör sig skyldig till olaga intrång (4 kap. 6 § 2 st. BrB). En butikslokal bör då rymmas inom begreppet annan byggnad. Det betyder med andra ord att det betecknas som olaga intrång att obehörigen kvarstanna i en butikslokal.

Vad betyder det här för dig? Det går att mena att du är obehörigen i butikslokalen genom at personalen ber dig att gå ut. Om du då kvarstannar finns det alltså en risk att du obehörigen kvarstannar i annan byggnad. Alltså med andra ord att du gör dig skyldig till olaga intrång.

Hoppas att detta gav dig svar på frågan!

Vänligen,

Adam Stannervik
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1253)
2021-12-01 Får man hota någon för att motverka brott?
2021-11-30 Får en granne beträda min tomt utan mitt tillstånd?
2021-11-30 Kan jag polisanmäla störande samtal?
2021-11-30 Fråga om kroppsvisitation av privatperson

Alla besvarade frågor (97636)