Måste man dela lika vid bodelning?

2015-02-17 i Bodelning
FRÅGA
Hej.Jag undrar vad det är som gäller vid en ev skilsmässa och bodelning. Om jag har förstått det rätt så är all gemensam egendom så vida inte det finns ett äktenskapsförord/testamente/gåvobevis eller dyl. Om man nu skiljs som vänner utan tråkiga tvister, måste man ändå dela lika på alla tillgångar, eller räcker det med att båda parter är överrens och att man kan skiljas åt med olika stora tillgångar? Detta förutsatt då att det inte finns något äktenskapsförord. Mvh Louise
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Kort sagt är det som du säger med bodelning, att det mesta av egendomens värde delas lika. Det gäller all egendom som är giftorättsgods. Aktuellt är som du säger främst sådant man har undantagit i äktenskapsförordet eller som man ärvt eller fått (Se främst 7 kap. 1-2 §§ Äktenskapsbalken, här).

Man skulle utifrån hur bestämmelserna om bodelning (främst 9:e och följande kapitlen av Äktenskapsbalken) är formulerade kunna tro att man verkligen måste göra en bodelning enligt vad som står. I teorin är det också på det viset, och man måste skriva ett bodelningsavtal för att bodelning skall anses ha skett (9 kap. 5 § Äktenskapsbalken).

Däremot måste man inte följa reglerna för hur egendomen skall fördelas. Tvärtom kan det förstås ibland vara lämpligare att komma överens "makarna emellan". Man kan till exempel i bodelningsavtalet helt enkelt komma överens om att man inte behöver lämna över någon egendom till den andre. Om exempelis A och B nyligen har skilts och skall förrätta bodelning, och man kommer fram till att A äger egendom till ett värde av 300000 kr (efter avdrag för skulder) och B äger egendom till ett värde av 150000 kr (efter avdrag för skulder) kan makarna komma överens om att A ändå inte behöver lämna över mer egendom till B.

Man kan även i avtalet komma överens om någon helt annan fördelning, till exempel att A skall lämna över egendom till B till ett värde av 50000 kr men får behålla resten. Det viktiga är att fördelningen man väljer framgår av avtalet.

Thommy Södergård Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2581)
2020-08-05 Har jag rätt till hälften av min frus fastighet utomlands?
2020-08-04 Hur går en bodelning till?
2020-08-03 Har ens make rätt till arv man fått vid skilsmässa?
2020-08-03 Vem har rätt att ta över den gemensamma bostaden vid bodelning?

Alla besvarade frågor (82613)