Måste jag deklarera en gåva av kontanter?

2019-08-11 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej,Mina föräldrar har gett mig 5000 eur i present i kontanter. Behöver jag deklarera detta hos Skatteverket eller informera annan myndighet om detta? Behöver jag någon dokument för att sätta in pengar på min bankkonto? Hälsningar,Elena
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Deklarera?

Det snabba svaret på din fråga är att du inte måste deklarera det eftersom det inte längre finns en gåvoskatt i Sverige (se inkomstskattelagen 8 kap. 2 §).

Kontantinsättning?

När det gäller insättning av stora summor av utländsk valuta, så måste du troligen kontakta din bank och fråga vilka regler de har.

Mitt råd är att du ser till att ha ett gåvobrev som tydliggör var pengarna kommer ifrån! Om du inte redan har det så borde du be dina föräldrar att skriva ett. Ni kan även få hjälp att göra det här.

Detta är bara för er egen säkerhet och så att banken vet var pengarna kommer ifrån – stora summor (särskilt kontanter), tenderar att uppmärksammas av banken.

Förskott på arv?

Den andra fördelen med ett gåvobrev är att dina föräldrar kan skriva att de inte vill att gåvan ska ses som ett förskott på ditt arv. Om de inte gör det, så kommer du att få en mindre del av arvet när det väl är dags, motsvarande de 5 000€ (se ärvdabalken 6 kap. 1 §).

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Skicka gärna in fler frågor om det skulle vara något annat som du undrar över!

Med vänliga hälsningar,

Alicia Yngstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Q20 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-12 10:24
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (241)
2019-10-06 Gåva av fastighet
2019-09-30 Kan man få en fastighet i gåva och sen ge pengar i gåva för att undvika beskattning?
2019-08-11 Måste jag deklarera en gåva av kontanter?
2019-07-27 Vad krävs för att det ska vara en gåva enligt skatterätten?

Alla besvarade frågor (73691)