FrågaKÖPRÄTTÖvrigt20/02/2018

Måste jag betala för en tjänst som är felaktigt utförd?

En IT specialist kommer till mitt kontor för att hjälpa mig med 2 program som tömdes utan någon förklaring. Massa skattedeklarationer samt bokslut försvann från fredag tills på måndag utan någon förklaring. Han pilar i min dator under en timme den dagen han besöker mig ( en av mina anställda fick kontakt med honom via en bekant) och han tror på att allt kan fixas om han får låna datorn hem från onsdag till fredag. Lämnar mitt kontor och lämnar en visitkort. Berättar ingenting om priset. Behåller datorn tills på måndag veckan efter och ringer bara en gång för att fråga om lösenord. Berättar aldrig för mig om hur mycket skulle kosta.Frågar min anställd om han fick föra om något pris och han tror att det kommer inte att kosta någonting utan kanske han behöver i sin tur hjälp med bokföringen för sin enskilda firman. Går med på detta eftersom han ringde aldrig för att ge mig ett prisförslag, mailade aldrig en prislista, meddelade aldrig att oavsett resultatet han kommer att få betalt. På måndag kommer han in på mitt kontor och berättar att han återställde alla filer men att de är krypterade. Om jag kunde kryptera av dem skulle allt vara bra igen. Han sätter min dator på bordet, vi startar den och ingenting fungerar längre. Alla andra program som fanns kvar när han tog datorn är förstörda. Datorn stängs av så fort man vill öppna någon fil, Han åker hem och mailar över en faktura på nästan 40 000. Får han göra detta? Måste jag betala ??Tacksamt för ett svar. MVH, CoRe redovisning AB

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag förstår din fråga så undrar du om du måste betala 40 000 kr för en tjänst som är bristfälligt utförd där ingen uttrycklig överenskommelse finns kring priset för arbetet.

När en näringsidkare köper en tjänst av en annan näringsidkare så tillämpar man bestämmelserna i avtalet parterna emellan primärt. För det fall att någon del inte regleras i avtalet mellan parterna låter man istället praxis och sedvänja på området fylla ut avtalet. Det saknas lagstiftning på detta område eftersom Köplagen inte är tillämplig enligt 2 § 2 st. Inte heller konsumenttjänstlagen är tillämplig eftersom köparen inte är konsument.

Avgörande blir således vad ni kommit överens om kring pris och uppdrag. Du anger i frågan att ni aldrig diskuterat något om priset vilket gör det hela mer komplicerat.

1.Är 40 000 kr en rimlig betalning för att en IT-specialist undersöker och åtgärdar fel på din dator?

Det är såklart svårt att svara på i den angivna situationen utan en helhetsbedömning måste göras i det enskilda fallet. Med ledning av den information som jag fått av dig så bedömer jag följande punkter som viktiga

Reparatören var specialist Han har haft datorn i sin besittning från onsdag till måndag d.v.s. sex dagar, varav två helgdagar, ink. onsdagen.

För att bedöma om 40 000 kr är en rimlig betalning så måste skäligheten i ersättningen bedömas. Specialisten har haft datorn i sin besittning i fyra arbetsdagar. Om man omsätter detta till timmar så motsvarar det 32 timmar, förutsatt att specialisten arbetat uteslutande med din dator. Detta innebär att han har ett arvode som uppgår till 1250 kr per timme. Det framgår inte i frågan om priset är inklusive eller exklusive moms men oaktat detta så kan ett timarvode om 1 250 kr inte per automatik anses vara oskäligt.

Däremot så kan det eventuellt ifrågasättas om det är rimligt att han lagt 32 timmar på att lösa problemet. För att kunna besvara den frågan så krävs det dels kännedom om det specifika problemet men också sakkunskap om hur IT-problem av detta slag löses. Detta får man enklast genom ett så kallat expertutlåtande från någon annan IT-specialist.

2.Är det rimligt att betala för tjänsten trots att datorn inte fungerar när specialisten levererar datorn?

Det får anses vara ostridigt att du som beställare velat få felet avhjälpt av specialisten. Detta innebär att om den tjänst som levererats inte lever upp till det som är överenskommet så har du rätt till prisavdrag och eventuellt skadestånd.

I ditt fall så är min bedömning att specialisten inte levererat enligt vad ni kommit överens om. Du lämnade en dator där det saknades saker och hans uppdrag var att se till att dessa återställdes. När han sedan återlämnar datorn så är det efterfrågade inte är återställt. Utöver detta så fungerar inte något annat heller på datorn.

Detta måste sammantaget ses som en så pass bristfällig leverans att prisavdraget bör uppgå till hela beloppet om 40 000 kr.

Notera dock att detta är min bedömning baserat på det som du beskrivit i din fråga.

Sammanfattning och handlingsplan

40 000 kr kan vara en rimlig nivå på ersättningen beroende på vad det är som omfattas av uppdraget men eftersom specialisten inte levererat det som du efterfrågade, nämligen en lösning på ditt problem, så har du rätt till prisavdrag.

Min rekommendation är att du låter en jurist titta på ärendet och tar del av all kommunikation er emellan och därefter skriver ett brev till specialisten och förklarar hur situationen ser ut. Det är också viktigt att du bestrider fakturan så att du undgår att ådra dig räntor och påminnelseavgifter.

Jag hoppas detta var svar på din fråga..

Vänligen,

Robert LindströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo