Måste en parkeringsvakt vänta en tid innan utfärdande av parkeringsbot?​

Hej, jag avslutade min parkering 16:04 via app men var inte framme vid bilen än, och 16:05 hade en kontrollant vart framme och kollat bilen. Jag åkte därefter iväg för att hämta upp en kompis varpå jag kom tillbaks till samma parkering lite drygt 16:15 och lämnade bilen. 16:16 sattes en p-bot på rutan för jag startade parkeringen när jag var på väg mot restaurangen. Jag startade parkeringen 16:20, och vad jag hört har man rätt att starta en parkering inom 6 minuter från att man lämnat bilen. Dock hävdar de att de har full rätt att utfärda avgiften då de sett bilen vid 2 tillfällen utan lapp. Stämmer detta och finns det något jag kan göra?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Du kan göra ett försök att överklaga p-boten om du genom appen eller på annat sätt kan bevisa att du vid tiden för utfärdandet av p-boten skulle köpa en parkeringsbiljett. Det finns dock inga regler om hur länge en parkeringsvakt ska vänta innan en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift utfärdas, så kallade p-böter. I princip behöver inte parkeringsvakten vänta med att skriva en p-bot då det inte finns någon viss tid som ett fordon får vara uppställt i strid med skyltade villkor.

Av praktiska skäl är rutinerna för parkeringsvakterna ändå att för det mesta vänta några minuter innan några p-böter skrivs. Anledningen till detta är att ett fordon naturligtvis inte är felparkerat under den tiden det tar att köpa biljett. Det är också tillåtet att stanna för lastning trots parkeringsförbud. På ett parkeringsförbud måste parkeringsvakten därför förvissa sig om att ingen lastning pågår. På avgiftsbelagda parkeringar och parkeringsförbud brukar det därför finnas rutiner att vänta mellan fem och tio minuter innan p-boten skrivs. Det är dock värt att notera att ett fordon är parkerat trots att föraren väntar i bilen.

På platser med stannandeförbud eller platser där stannande bara är tillåtet för av och påstigning väntas i regel ingen tid innan en p-bot utfärdas. Handikapplatser, övergångsställen, bussfiler och liknande platser ska alltså vara helt fredade även från korta ärenden.

Hoppas att detta besvarar din fråga!

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här.
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här.
- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänliga hälsningar,

Yekta KeskinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Parkeringsböter? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo