Måste du uppge vem som har kört en firmabil som blivit tagen i en fartkamera?

2021-02-12 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej Vi har fått brev från Polisen om att en av våra firmabilar har blivit tagen i en fartkamera, de frågar vem som kan ha kört den, vi har många som kör denna bil och min fråga ärÄr vi skyldiga att uppge ev känd förare, min kollega påpekade att vi har en skyldighet att lämna körjournalen till Polisen är det så?MVH
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inte en lagstadgad skyldighet att uppge en ev. känd förare som har kört en av firmabilarna. Detsamma gäller för körjournalen eftersom det inte finns en direkt skyldighet att hjälpa polisen att utreda vem som körde bilen.

Bara den som verkligen har kört bilden kan dömas till böter för fortkörningen. Detta eftersom det endast är föraren som är ansvarig för fortkörningen och inte den som äger bilen, dvs. företaget.

I och med att polisen har skickat ett brev och frågar vem som kan ha kört bilen, så har troligtvis polisen svårt att identifiera föraren som blev tagen på fartkameran. Ifall polisen inte lyckas identifiera föraren med exempelvis passbilder, så kommer troligtvis förundersökningen läggas ned.

Sammantaget, så finns det ingen lagstadgad skyldighet att uppge vem som har kört firmabilen. Även om det inte finns en laglig skyldighet, så kan det ändå vara bra att informera polisen om ni vet vem som körde bilen för att de ska kunna klara upp fortkörningen.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att ställa en ny till oss på Lawline!

Med vänlig hälsning,

Erika Björnfors
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?