Maka vägrar lämna uppsagd hyresrätt

2017-11-12 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej!Jag håller på att separera och har lite frågor kring tillträde till den bostad vi delat under tiden vi levt tillsammans.Jag jobbar i FM och hyr ett hus av FortV inne på det militära området. För att få hyra bostad här inne så måste jobba i FM. Förhållandet tog slut i januari, men vi fortsatte att dela bostad pga att mitt ex är arbetslös och hade betalningsanmärkning. Hon fick ingen bostad.Pga en väldig massa bråk så flyttade jag ut ur bostaden i månadsskiftet juni/juli och fick låna ett rum hos min kollega istället. Det enda jag fick med mig var delar av mina kläder. Efter semestern sade jag upp kontraktet på huset till sista november. Mitt ex låter mig inte komma in i huset och hämta mina saker, vägrar flytta i så god tid att jag hinner tömma och städa huset samt kräver att jag ska betala hennes flytt - det hade vi pratat om förut, men pga bråk samt hot (polisanmälan gjord) vill jag inte längre hjälpa henne med det.Området är ett skyddsobjekt, vilket innebär att vem som helst inte får komma in här. Mitt ex tillstånd att befinna sig här inne upphörde i samma stund förhållandet tog slut. Säkavdelningen här inne vill dock inte avsluta hennes inpassering in hit av någon anledning. Nu till frågorna: 1. Har hon rätt att stänga mig ute? 2. Min hyresvärd vill att vi byter låscylindrar på huset så hon inte kommer in. Får vi göra det?3. Hur får jag henne att dela de ev extra kostnader som kan uppstå om huset ej är tomt och städat i rätt tid?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag har försökt lösa din fråga under en tid och hade faktiskt ett längre svar skrivet. Jag beslutade dock att fatta mig kort eftersom din fråga är väldigt komplicerad ur ett juridiskt perspektiv, särskilt eftersom jag inte har tillgång till all information i fallet.

Mitt råd till dig är i korthet att kontakta polisen. I grunden finns enligt min uppfattning ingen tydlig juridisk fråga inom ramen för ditt fall eftersom det ytterst rör sig om att din maka vägrar samarbeta. Utan tillgång till all information kan jag inte ta ställning till möjligheterna till vräkning, byte av lås och liknande. Däremot är jag övertygad om att polisen skulle kunna hjälpa dig betydligt bättre än jag då de med säkerhet hanterar liknande frågor ofta.

För att i korthet svara på dina frågor:

1. Din maka har inte rätt att stänga dig ute. Som hyresgäst har du rätt till bostaden med eller utan hennes medgivande. 2. Jag skulle råda dig att diskutera detta alternativ med polisen innan du gör detta då det skulle kunna ha juridiska konsekvenser.3. Jag bedömer det inte som sannolikt att du skulle kunna få skadestånd i en sådan situation eftersom det skulle röra sig om ren förmögenhetsskada, men det beror på omständigheterna.

Jag är ledsen att jag inte kan ge dig ett mer konkret svar, men jag är övertygad om att ditt bästa alternativ är att diskutera frågan med polisen som även kommer kunna ge dig viss juridisk rådgivning.

Med vänlig hälsning

Magnus Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?