Lukten i lägenheten avtog inte - rätt till åtgärd?

2017-09-02 i Köplagen
FRÅGA
Hej! I maj flyttade jag in i en bostadsrätt, det fanns redan då en lukt som vi trodde berodde på oljan som golven hade blivit behandlade innan inflyttning med. Denna lukten har dock ännu ej försvunnit och våra gäster klagar ofta över att det luktar illa i lägenheten. Att golven hade oljats beskrevs i papperna för lägenheten. Även om det kanske inte är ett direkt fel på lägenheten bör man kunna antaga att doften borde försvunnit vid det här laget. Har vi någon rätt att få detta åtgärdat eller få prisavdrag? Läser nämligen fastighetsrätt i skolan just nu och kom därför på tanken! Uppskattar svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Om du ska ha rätt att få problemet åtgärdat eller få prisavdrag, måste lägenheten vara felaktig. Lägenheten är felaktig om den avviker från vad du har rimliga skäl att förvänta dig (17 § köplagen). Du visste att lukten fanns och att den beror på golvet men hade rimlig anledning att tro att den var tillfällig och skulle avta. Därmed kan du argumentera för att du uppfyllt din undersökningsplikt. Det fanns inget sätt för dig att veta att lukten skulle bli kvar.

Om lukten är så pass illa att den räknas som ett fel i lägenheten och du anses ha uppfyllt din undersökningsplikt, kan du kräva att få felet avhjälpt av säljaren genom t.ex. sanering (34 §). Om säljaren inte vill eller kan åtgärda felet eller låta åtgärda felet, kan du ha rätt till prisavdrag motsvarande värdeskillnaden på lägenheten som lukten eventuellt orsakar (38 §). Detta kan med fördel bestämmas av t.ex. en mäklare. Detta ska säljaren stå för om denne anses ersättningsskyldig.

Om du anser att du har rätt till någon av dessa åtgärder men säljaren vägrar samarbeta, kan du lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Om du vill ha hjälp med detta eller med någon annan del i en eventuell process, råder jag dig att kontakta våra jurister här. Det kan vara värt att komma ihåg att det alltid är möjligt för er att förlikas genom att t.ex. betala hälften var för en eventuell sanering.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen och sök gärna till rådgivare på Lawline om du pluggar juristprogrammet!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1384)
2021-07-27 Vem ansvarar för fel i en husvagn när det rör sig om ett köp mellan två privatpersoner?
2021-07-26 Häva köp och kräva ersättning för kostnader - köplagen
2021-07-26 När har köparen rätt att häva köpet enligt köplagen?
2021-07-26 Köparen är sen med betalningen, vad kan jag göra?

Alla besvarade frågor (94276)