Lön för delägare i ett fåmansföretag
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I ert fall skulle jag rekommendera er att försöka komma överens med de övriga två delägarna för att försöka få igenom en lönehöjning. Ni skulle även kunna insistera på att upprätta eller ändra ert befintliga aktieägaravtal för att förtydliga hur ni framöver ska behandla lönefrågor. Beslut i ersättningsfrågor ska vara sakligt grundade och ske utifrån klara kriterier. Ett tips är att konsultera en oberoende expert som skulle kunna få ge synpunkter på er befintliga lönesättning och möjligen ge förslag på hur en ny sådan skulle kunna initieras eller ändras.
I ett litet bolag blir gränserna, på både gott och ont, oftast flytande mellan vad en bolagsstämma och styrelse gör. Vilket organ som beslutar om vad blir därför mer av en formalitet i ert fall eftersom en maktkamp inte kan realiseras mellan organen då ni alltjämt utgör det bestämmande organet tillsammans. Av 7 kap. 40 § aktiebolagslagen följer att i de ärenden som inte avser val utgörs bolagsstämmans beslut av den mening som fått mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Av 8 kap. 22 § aktiebolagslagen följer likväl att ordföranden har utslagsröst vid lika röstetal vid styrelsebeslut. Här finns emellertid en jävsproblematik som uppstår eftersom detta rör ett avtal mellan dig/din vän och bolaget. Formellt är det därför en fråga för bolagsstämman att avgöra varvid ordföranden har en utslagsröst. Av det skälet är det dessvärre ordförandens röst som bestämmer hur ni ska gå tillväga i detta beslut.
Det kan här vara värt att granska bolagsordningen för att se om det finns andra regleringar kring lönebeslut eller röstningsförfaranden i dessa eller liknande frågor. Möjligen bör ni även fundera på andra sätt att försöka lösa problematiken genom att förändra styrelsens sammansättning eller dylikt.
Lycka till och hoppas att du fick svar på din fråga!