Laglott och testamente

Jag har ett hus där halva huset är min enskilda egendom. Hur skall jag skriva ett testamente så att mina särkullsbarn bara ärver laglotten?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga.

Precis som du skriver så krävs ett testamente för att den annars gällande arvsordningen ska sättas ur spel. Laglotten utgör hälften av den lagstadgade arvslotten, vilket är vardera barns andel av kvarlåtenskapen, 7:1 ÄB (här).

För att barnen ska ha rätt till laglotten måste ditt testamente klandras av barnen. Med detta kan förstås så att du får testamentera precis hur du vill, men att barnen har rätt till sin laglott oberoende av om du har testamenterat den till dom eller inte. Du kan med andra ord helt utesluta dom ur testamentet och laglotten får dom bara ut om de klandrar testamentet efter din bortgång, 7:3 ÄB. Detta gäller oberoende om det rör sig om särkullbarn eller ej.

Enskild egendom påverkar i första hand den bodelning som sker efter en eventuell bodelning, vilket i sin tur avgör hur stor kvarlåtenskapen efter dig blir.

Jag hoppas jag besvarade din fråga och jag önskar dig en trevlig dag.

Med vänliga hälsningar,Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning