Lagligt att filma ett skolbråk i kapprummet?

FRÅGA
Hej Jag undrar om det är lagligt att en klasskamrat filmar ett bråk mellan två andra elever i kapprummet på skolan? Personen som filmar står öppet och fullt synlig - men endast en av eleverna som medverkar i bråket är medveten om att bråket filmas. Läraren tvingade efteråt eleven att radera filmen utan att titta på den. Hoppas på svar!Med vänliga hälsningar Gitte Hansen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Brottsbalken 4kap 6a§ finns en bestämmelse om kränkande fotografering. För att det ska vara olagligt krävs enligt den att upptagningen sker i hemlighet och att personen som blir filmad befinner sig i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller annat liknande utrymme. I detta fallet så får kapprummet i skolan anses som en plats där allmänheten har tillträde och därmed uppfyller situationen inte alla de krav som krävs för ansvar. Filmandet är alltså helt lagligt.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1205)
2021-07-28 Får man filma och fotografera andra personer?
2021-07-26 När är filmning brottslig?
2021-07-26 Ofredande att öppna annan persons brevinkast på natten?
2021-07-25 Kan man förtala företag och får man spela in samtal?

Alla besvarade frågor (94414)