FrågaSTRAFFRÄTTÄrekränkning, 5 kap. BrB31/07/2020

Lagligt att anklaga nån för att vara tjuv?

Hej,

Min exman anklagar mig för olika saker - att jag förstör hans relation med vår dotter. Han anklagar att jag vill byta lämning/ hämtningsdag för att jag vill sabotera hans relation. Ingen v dessa stämmer. Dottern vill inte bo med honom längre men istället för att ta tag i deras relation lägger han över det på mig.

Kan har anklaga mig för sådana hemska saker utan att vara skyldig till något? Vi har delad vårdnad förresten och barnen har sett hur han skriver att jag är tjuv och att jag ljuger. Barnen mår så dåligt av våra bråk av att få se oss tillsammans.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder till Lawline med din fråga! Brottet förtal regleras i Brottsbalken 5 kap. 1 § och straffbestämmelsen lyder: "Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter. Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar."

Din exman har bland annat anklagat dig för att vara tjuv, vilket innebär att han utpekat dig som brottslig. Då blir frågan om det kan anses försvarligt och om det anses att det är det blir frågan om han har en skälig grund för sin anklagelse. Utifrån det du beskriver verkar det varken vara försvarligt eller ha någon grund. Hoppas du fick svar på din fråga.

Pontus AlmquistRådgivare
Hittade du inte det du sökte?