Kräva betalning för ränte- och amorteringskostnader från exmaka

2015-08-18 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Jag har skilt mig och skilsmässan blev klar får några månader sen. Mitt X flyttade dock ifrån huset för ca 1,5 år sen och jag fick bo kvar. Vi var tillfället överens om att hon skulle betala delar av räntor och amorteringar på huset, vilket hon senare struntade i. Min fråga är , kan jag stämma henne för hälften av boendekostnade (räntor och amortering) ? Huset är nu sålt.
SVAR

Hej,

Tack för din fråga! Du skriver att det finns en överenskommelse om att ditt ex skulle betalar delar av amortering och ränta. Enligt svensk rätt ska avtal hållas och med avtalet som grund kan du stämma ditt ex och utfå överenskomna belopp. Om denna överenskommelse endast finns muntligen och inte som ett skriftligt avtal kan det dock vara svårt att bevisa överenskommelsens existens och innehåll om ditt ex bestrider betalning och nekar till överenskommelsen. Man kan naturligtvis stämma ändå men kom ihåg att du har bevisbördan att styrka att avtal finns. Saknas skriftligt underlag, vittnen eller annan tydlig bevisning är utsikterna att vinna ett sådant mål mycket små.

Om det förhåller sig så att ditt ex står som låntagare på hela eller delar av lånen för huset så är situationen naturligtvis en annan. Då är hon skyldig att betala ränta och amortering för sin andel. Om du har stått dessa kostnader gentemot banken så kan du kräva ersättning för dina utlägg.

Om inget av ovan är tillämpligt men ditt ex har ägt del av huset under den aktuella tiden, kan du argumentera för att hon ska stå omkostnader för förvaltning och underhåll av fastigheten under tiden hon varit delägare, se lag (1904:48 s.1) om samäganderätt.

Om du skickar lite närmare underlag till info@lawline.se om vilken av ovan situationer som är aktuella, så tittar vi gärna närmare på detta och bedömer om det är lönt att gå vidare, samt om vi kan hjälpa till med en stämningsansökan.

Joel Wickman
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2647)
2020-10-24 ogiltigförklara bodelning i efterhand
2020-10-24 Räknas både skulder och tillgångar i en bodelning?
2020-10-23 Bodelning då makarna inte kommer överens
2020-10-22 Vad gör jag om jag tvingats skriva under ett bodelningsavtal när jag var psykiskt utmattad?

Alla besvarade frågor (85316)