Kopia av bouppteckning och tidsfrist för arvskifte
Det har upprättats en tilläggsbouppteckning kring min faster och medel ska fördelas ut från detta .Det ärendet startade i april 2014 och vid förfrågan hos familjejuristen på den orten i december så kom svaret att tillägget nu var registrerat hos skatteverket och" skulle börja fördelas efter julhelgerna" .Nu är det februari och vi undrar i släkten om vi kan få tillgång till vilka summor det rör sig om , ifall vi kan begära ut handlingar hos skatteverket? Finns det limit på hur lång tid sådant här kan ta?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
När en bouppteckning är klar kan du begära att få en kopia av den. Så snart bouppteckningen är registrerad vid Skatteverket utgör den en offentlig handling. Detta innebär att vem som helst kan begära ut bouppteckningen. En bouppteckning fastställer vilka som är dödsbodelägare och vilka tillgångar och skulder som finns, därmed kan du få reda på detta genom att begära ut en bouppteckning.
Huvudregeln är att det inte finns någon tidsfrist när det kommer till när ett arvskifte senast ska förrättas, vilket kan leda till att det kan bli en utdragen process. Undantaget är när det finns en jordbruksfastighet i dödsboet, då ska arvskifte ske inom fyra år efter utgången av det kalenderår då dödsfallet inträffade, se 18 kap. 7 § ärvdabalken. Om det finns en omyndig dödsbodelägare och ett arvskifte inte har förrättats inom sex månader från det att bouppteckningen upprättades ska en redogörelse om varför skifte inte skett överlämnas till överförmyndaren, se 15 kap. 2-3 §§ föräldrabalken. Detta utgör mer en formalitet och är bara en informationsskyldighet, eftersom ett skifte i allmänhet tar längre tid än sex månader. Dock om man tycker att det drar ut på tiden, eller om det finns skiljaktigheter vid arvskiftet kan en begäran av skiftesman lämnas in till tingsrätten, se 23 kap. 5 § ärvdabalken. Det kan vara värt att nämna att en skiftesman inte är gratis, utan erfordrar arvode, vilket ska betalas av dödsboet, se 23 kap. 5 § ärvdabalken.
Sammanfattningsvis kan ni begära ut en kopia av bouppteckningen hos Skatteverket för att se vilka tillgångar och skulder som finns i boet, som kommer ligga till grund för arvskiftet. Det finns ingen tidsfrist för när ett arvskifte senast ska ske, med vissa undantag såsom vid jordbruksfastighet som tillgång i dödsboet eller om det finns en omyndig dödsbodelägare (dock bara informationsskyldighet). Det är svårt att säga hur lång tid ett arvskifte tar, det beror självklart på omfattningen av tillgångar och skulder. Ni kan alltid ringa er jurist och fråga hur han eller hon ligger till i arbetet.
Hoppas det var svar på din fråga, lycka till!
Föräldrabalken hittar du https://lagen.nu/1949:381.
Ärvdabalken hittar du https://lagen.nu/1958:637.
Vänligen,