Kommer jag att få parkeringsböter om jag använder en p-skiva som ställer in tiden till närmaste kommande 15 minuter?

Hej! Jag har köpt en automatisk p-skiva från bolaget ParkOne. Enligt marknadsföringsmaterialet som jag läste innan är den godkänd av Trafikstyrelsen i Danmark samt ”…följer svenska Trafikförordning (1998:1276) § 49a, 3 och är godkänd av EuroPark, Q-Park och Polisen.” Jag ser nu när jag tittar instruktionsboken att den automatiskt inställer tiden till närmaste kommande 15 minuter dvs ankommer jag till min parkeringsplats 15:03 rundar den fram till 15:15. Jag har läst att reglerna är att man i Sverige ska sätta skivan på närmaste halvtimme. Kommer ovan betyda att jag kan få böter för att inte föra fram p-skivan till närmaste halvtimme?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. 


Jag uppfattar din fråga som att du har köpt en automatisk p-skiva, som enligt marknadsföringsmaterial är accepterad i Danmark, som automatiskt inställer tiden till närmaste kommande 15 minuter. Du har läst att i Sverige ska man sätta skivan på närmaste halvtimme, och undrar om detta betyder att du kan få böter om du inte för fram p-skivan till närmaste halvtimme. 


Vad gäller?

Reglerna kring användandet av p-skiva finns ofta på kommuners hemsidor. P-skivan ska ställas in på den närmast följande halvtimmen efter din ankomsttid. Det innebär att oavsett om du parkerar kl. 15.03 eller 15.25 så ställs parkeringsskivan in på 15.30.


Däremot, när skivan inte är ställd exakt på en hel- eller halvtimme avrundas ankomsttiden till närmaste hel- eller halvtimme. Detta innebär alltså att om du parkerar 15.03, och sedan ställer din p-skiva in sig på 15.15, så kommer parkeringsvakten att tolka det som 15.30. Således bör det fungera att du använder din automatiska p-skiva. 


Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att åter kontakta oss!


Med vänliga hälsningar


Josefine WendeliusRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Parkeringsböter? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo