Kommer en narkotikadom hindra mig från att få jobba med barn?

2020-02-29 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
hej jag går i barn och fritid och söker jobbar jobb och har ringa narkotika brott i mitt register. kommer jag fortfarande få jobb där i sommar?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Eftersom du nämner att du går barn och fritid antar jag att du söker jobb som innebär att du kommer arbeta med barn.

Om du ska arbeta med barn och ungdomar krävs det att du uppvisar ditt belastningsregister på begäran av arbetsgivaren. (1 § Lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn). Det är dock endast ett begränsat utdrag som ska lämnas vid arbete med barn. ( Lagen om belastningsregister 9 § stycke 2 punkt 6 ) Det betyder att registerutdraget endast ska innehålla uppgifter om brott som rör mord, dråp, grov misshandel, människorov, olika sexualbrott, grovt rån och barnpornografibrott. (22 § Förordning av belastningsregister)

Det betyder alltså att ringa narkotikabrott inte kommer att synas i ditt register och att det inte borde vara något problem för dig att få jobb där i sommar.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Mvh,

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1771)
2020-09-26 Får en arbetsgivare ensam ändra ett anställningsavtal?
2020-09-26 Kan arbetsgivaren begära att jag visar upp ett utdrag ur belastningsregistret?
2020-09-25 Kan man ha två heltidsjobb?
2020-09-19 Bristande tillgänglighet

Alla besvarade frågor (84391)